Milyen fát ültessek a kivágott diófa helyére?


Kedves Edina! Házunk előtt állt egy öreg diófa, ami nagyon jó árnyékot adott a háznak, de tavaly ősszel ki kellett vágnunk, mert már elég beteg volt. A tuskóját ahogy tudtuk, olyan mélyen kivágtuk, de még így sem maradt meg a fű sem. Szeretnénk ültetni a ház elé valami árnyékot adó, gömb koronájú fát, esetleg kettőt. Milyen fát javasol, ami bírja ezt a közeget, gömb koronájú és még árnyékot is ad; és hány év elteltével ajánlott az előző fa helyére ültetni? Köszönettel: Vorsee Kedves Vorsee!
Ha igazán eredményesen szeretné a diófa okozta allelopátiás tünetet megszüntetni, érdemes lenne a kituskózott fa helyén, min. 1 m mélységben földcserét végezni. Ebben az esetben, egy vegetációs időszak elteltével már nyugodtan ültethet új fát.
Talajcsere nélkül több évet kellene várni az ültetéssel, mivel a diófa fiatal levelei, valamint az éretlen termések által kibocsátott hodroxijuglon nevezetű vegyület (mely a legtöbb kétszikű fajra csírázásgátló hatással van) a talajból csak nagyon lassan szívódik fel.
Gömb koronájú fák közül többet is tudok ajánlani, attól függően, hogy milyen magasságú, és mennyire terebélyes fát szeretne ültetni. pld.:
Gömb juhar (Acer platanoides 'Globosum'): kis termetű, kompakt növekedésű fa, csak  3-5 méter magasra nő meg.
Kárminpiros virágú galagonya (Crataegus laevigata 'Paul's Scarlet'), ami ugyancsak 3-5 méter magas, májusban gazdag virágzásával is díszít.
A kistermetű fák közül, a házikertekben igen népszerű, 3-5 méterre növő Gömb szivarfát (Catalpa bignonioides 'Nana') említeném még meg.
Ha magasabb, illetve nagyobb árnyékot adó fát szeretne ültetni, akkor a lazább gömbkoronájú, 6-10 méterre növő Virágos kőrist (Fraxinus ornus), vagy kifejlett állapotban 15-20 méteresre fejlődő,  üde fénylő sötétzöld lombszínű Krími hársat (Tilia x euchlora) ajánlanám.
Jó ültetést kívánok!

Üdvözlettel: Edina
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Pihenj pálmalevélszékben
A fa szépségéhez semmi nem hasonlítható, különösen akkor, ha finoman kidolgozott,...
Kamarás Borbála
Mire használhatok egy antik terítőt?
Kedves Borbála! Ajándékba kaptam egy szinte nem is használt, kb. 150 éves, téglalap...
Deák Marcsi
Milyen színeket használjunk új lakásunkban?
Kedves Marcsi! Új lakásba költözünk. Egy légtérben van a nappali-konyha-közlekedő,...
Kamarás Borbála
Hogyan szigeteljem lakásom falait?
Kedves Borbála! Szeretném a segítségét kérni. Egy hatvanas években épített tégla...
Mikor néztél utoljára a cserép alá?
Ahogy számítások szerint a háztartások összes energiafelhasználása nagyobb az iparénál,...
A legszebb földgömb, amit valaha láttál
A forgatható világító földgömb sosem megy ki a divatból. Íme egy új, vitathatatlanul...