Segítség, új házba költöztünk


Tisztelt Hölgyem, Uram. Vettünk a 180nm-es kockaházat, emeletráépítéssel, mely a jelenlegi lakásunknak kb. kétszerese. Április végével, május elejével költözünk, és pár területen kikérném tanácsát.

1. A lenti szinten levő két, közel 20nm-es szobát úgy gondoltuk, hogy összenyitnánk. Milyen megoldást javasolnának? Tolóajtót vagy kétszárnyú klasszikus ajtót? Elgondolásunk szerint a szoba egyik része nappaliként funkcionálna, míg a másik dolgozószoba és vendégszoba lenne, ezért is lenne fontos, hogy el lehessen szeparálni a helyiségeket.

Jövőre terveznénk a lenti konyha-étkezőt konyhává átalakítani, és a nappalit étkezővé. Van valamilyen javaslata, hogy hogyan lenne érdemes beépíteni úgy, hogy a jelenleg konyhából nyílik még egy ajtó a kamrába. Esetleg a mostani konyha lehetne háztartási helyiség mosó és szárítógéppel, az étkezőben pedig a konyha.

2. A falfelületek tekintetében a gyerekszobát szívesen kitapétáztatnánk. Most 8 hónapos a kisfiunk, de mivel nem szeretnénk 2-3 év múlva ismét tapétázni, elakadok, hogy milyen viszonylag időtálló tapétát lehetne használni egy kisfiú szobába, ami ugyanúgy jó, ha már óvodás. Hasonlóképp tanácstalan vagyok a függönyével kapcsolatban.

Kapcsolódik a kérdéshez a többi szoba falfelülete is. Mi a véleményük a kombinált megoldásról, azaz festett falfelület és egy falfelület tapétával borítva, vagy egy falfelület részben tapétázva? Mennyire zavaró egy ilyen? Azzal tisztában vagyok, hogy azonos anyagoknál működik ez a megoldás (csak festett vagy csak tapétázott falak). Pasztell árnyalatokat használnák, bodza és komló (Polifarbe platinum) jelenleg a nappalink és a hálószobánk színvilága, a bútoraink krémszínűek, világos, fehéres tölgy. Tudnának ehhez is valamit javasolni?

Segítségüket előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

Gajda-Kádár Zsófia

 

Kedves Kádár Zsófia!

Az Otthon Magazintól kaptam meg a levelét, amelyben kétszintes lakásukhoz kért lakberendezési tanácsot.

Többféle kérdésük is volt, megpróbálok sorrendben válaszolni.

1. A két nagy szoba között jó megoldás lehet a tolóajtó, mert elválasztja, és ugyanakkor össze is köti a tereket, és a bútorozásból  nem vesz el annyi helyet, mint a kétszárnyú ajtó.

    A konyha-étkező kialakítás már összetettebb. Biztos, hogy a jelenlegi étkező helyén nagyobb méretű beépített konyhát lehetne építeni úgy, hogy biztosítani kell egy bejáratot a kamra - vagy esetleg a háztartási helyiség - felé.

    Ez már komolyabb tervezési feladat, de az elvi lehetősége megvan.

 

2. A kisfiú szobájában érdemes olyan alaptapétát használni, aminek textúrája van, és minimum 15-ször átfesthető. Így, később, ha változnak az igények, csak egy tisztasági festés kell, és megváltozhat a szoba hangulata.

    Ezekről bővebben itt olvashat: http://www.tapetacentrum.hu/kategoria/Festhet%C5%91/

A falaknál nyugodtan kombinálhatjuk a festett, és a tapétázott felületeket. Arra kell vigyázni, hogy a váltás ne síkban történjen, hanem vagy a sarkoknál, vagy készítsünk egy gipszkarton "rátétfalat", ami az adott síkból 5-6 cm-t emelkedik ki.

A krém színű bútor, és a fehérített tölgy felületeket alapul véve készítettem két variációt a színek kombinációjára, de természetesen, ettől el is térhetnek, ha van olyan színvilág, ami jobban tetszik.

Ha bármilyen tervezési kérdésben, vagy akár helyszíni tanácsadásban segíthetek, állok rendelkezésre.

 

Üdvözlettel:

Kamarás Borbála, belsőépítész (www.kamaras.hu)

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Lebegő bonsai fák és buja kertek: 2017-ben is vár a Gardenexpo
Az első melengető napsugarak megjelenésével azonnal felébred szívünkben a szabadságvágy....
Bárány Sándor
Padláslépcső építése
Kedves Sándor! Padláshoz vezető lépcsőt szeretnénk építeni.
Bárány Sándor
Penészes a lakás. Mi lehet a megoldás?
Kedves Bárány Sándor! Penészesedésre keresek megoldást.
Bárány Sándor
Vályogház javítása Ytonggal
Kedves Sándor! Két éve vettem egy vályogtéglából épült házat, amiről később kiderült,...
Garázsból otthon
Zsuzsáék Budapest környéki házuk alagsorát teljes mértékben vendégeik kényelmének...
400 fa háromszögből készült szusi étterem
Az oldalfalat és a mennyezetet is 3D fa háromszögek borítják a Szentpéterváron nyílt...