Segítség, új házba költöztünk


Tisztelt Hölgyem, Uram. Vettünk a 180nm-es kockaházat, emeletráépítéssel, mely a jelenlegi lakásunknak kb. kétszerese. Április végével, május elejével költözünk, és pár területen kikérném tanácsát.

1. A lenti szinten levő két, közel 20nm-es szobát úgy gondoltuk, hogy összenyitnánk. Milyen megoldást javasolnának? Tolóajtót vagy kétszárnyú klasszikus ajtót? Elgondolásunk szerint a szoba egyik része nappaliként funkcionálna, míg a másik dolgozószoba és vendégszoba lenne, ezért is lenne fontos, hogy el lehessen szeparálni a helyiségeket.

Jövőre terveznénk a lenti konyha-étkezőt konyhává átalakítani, és a nappalit étkezővé. Van valamilyen javaslata, hogy hogyan lenne érdemes beépíteni úgy, hogy a jelenleg konyhából nyílik még egy ajtó a kamrába. Esetleg a mostani konyha lehetne háztartási helyiség mosó és szárítógéppel, az étkezőben pedig a konyha.

2. A falfelületek tekintetében a gyerekszobát szívesen kitapétáztatnánk. Most 8 hónapos a kisfiunk, de mivel nem szeretnénk 2-3 év múlva ismét tapétázni, elakadok, hogy milyen viszonylag időtálló tapétát lehetne használni egy kisfiú szobába, ami ugyanúgy jó, ha már óvodás. Hasonlóképp tanácstalan vagyok a függönyével kapcsolatban.

Kapcsolódik a kérdéshez a többi szoba falfelülete is. Mi a véleményük a kombinált megoldásról, azaz festett falfelület és egy falfelület tapétával borítva, vagy egy falfelület részben tapétázva? Mennyire zavaró egy ilyen? Azzal tisztában vagyok, hogy azonos anyagoknál működik ez a megoldás (csak festett vagy csak tapétázott falak). Pasztell árnyalatokat használnák, bodza és komló (Polifarbe platinum) jelenleg a nappalink és a hálószobánk színvilága, a bútoraink krémszínűek, világos, fehéres tölgy. Tudnának ehhez is valamit javasolni?

Segítségüket előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

Gajda-Kádár Zsófia

 

Kedves Kádár Zsófia!

Az Otthon Magazintól kaptam meg a levelét, amelyben kétszintes lakásukhoz kért lakberendezési tanácsot.

Többféle kérdésük is volt, megpróbálok sorrendben válaszolni.

1. A két nagy szoba között jó megoldás lehet a tolóajtó, mert elválasztja, és ugyanakkor össze is köti a tereket, és a bútorozásból  nem vesz el annyi helyet, mint a kétszárnyú ajtó.

    A konyha-étkező kialakítás már összetettebb. Biztos, hogy a jelenlegi étkező helyén nagyobb méretű beépített konyhát lehetne építeni úgy, hogy biztosítani kell egy bejáratot a kamra - vagy esetleg a háztartási helyiség - felé.

    Ez már komolyabb tervezési feladat, de az elvi lehetősége megvan.

 

2. A kisfiú szobájában érdemes olyan alaptapétát használni, aminek textúrája van, és minimum 15-ször átfesthető. Így, később, ha változnak az igények, csak egy tisztasági festés kell, és megváltozhat a szoba hangulata.

    Ezekről bővebben itt olvashat: http://www.tapetacentrum.hu/kategoria/Festhet%C5%91/

A falaknál nyugodtan kombinálhatjuk a festett, és a tapétázott felületeket. Arra kell vigyázni, hogy a váltás ne síkban történjen, hanem vagy a sarkoknál, vagy készítsünk egy gipszkarton "rátétfalat", ami az adott síkból 5-6 cm-t emelkedik ki.

A krém színű bútor, és a fehérített tölgy felületeket alapul véve készítettem két variációt a színek kombinációjára, de természetesen, ettől el is térhetnek, ha van olyan színvilág, ami jobban tetszik.

Ha bármilyen tervezési kérdésben, vagy akár helyszíni tanácsadásban segíthetek, állok rendelkezésre.

 

Üdvözlettel:

Kamarás Borbála, belsőépítész (www.kamaras.hu)

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Hogyan válasszunk klímát?
Elstartolt a nyár! Idén igazán kegyes hozzánk az időjárás, már hetek óta élvezhetjük...
Bárány Sándor
Padláslépcső építése
Kedves Sándor! Padláshoz vezető lépcsőt szeretnénk építeni.
Bárány Sándor
Penészes a lakás. Mi lehet a megoldás?
Kedves Bárány Sándor! Penészesedésre keresek megoldást.
Bárány Sándor
Vályogház javítása Ytonggal
Kedves Sándor! Két éve vettem egy vályogtéglából épült házat, amiről később kiderült,...
Megnyílt Budapest legújabb designüzlete, a pointOne
Új színfolttal bővült a budapesti belsőépítészeti bemutatótermek palettája: megnyílt...
Idén is várják a belsőépítészek, dizájnerek, kivtelezők pályázatát a Magyar Termék Nagydíjra!
Május 19-ig adhatják be a nevezők pályázataikat a jubileumi Magyar Termék Nagydíjra....