A szecesszió nyomában


A friss szem többet lát azokból az értékekből, amik mellett mi nap mint nap elhaladunk. Így volt ez Stephennel is, aki Buenos Aires után választotta otthonául Budapestet.

A Kiskörúton magasodik az az 1900 körül épült négyemeletes ház, aminek olasz származású építtetője, Szevera Károly még szalámikészítéssel gyűjtötte annak idején a vagyonát. A tervező, Schannen Ernő – aki az építészet mellett versírással és műfordítással is foglalkozott, sőt még vígjátékot is írt – sokoldalú személyiségének kifejezéseként gótikus elemeket is hordozó, eklektikus házat épített. Bár a gyanútlan járókelők számára a ház valódi értéke látómezőn kívül esik, azért akad olyan, aki felemeli a tekintetét. A homlokzatot szintenként míves kőkorlátok tagolják, a legfelső emeletet Róth Miksa pompás, a négy évszak allegorikus nőalakjait ábrázoló üvegmozaikjai díszítik, végül az egész konstrukciót legfelül öntöttvas tornyok koronázzák.

A fiatal feleségével és két kicsi gyerekével egyenesen Argentínából érkezett skót származású Stephent a gazdasági válság csalogatta Budapestre. Megtetszett neki a város színes és változatos építészete, a csábítóan alacsony ingatlanpiaci árak, de még így is harminc lakást nézett meg, mire kiválasztotta a megfelelőt. „Ez volt mind közül a legeredetibb. Nem csak az épület, de a belső tér szecessziós díszítései, a nyílászárók és ez a gyönyörű kilátás fogott meg benne igazán” – mutatja az eredeti szépségében felújított ablakokon keresztül feltáruló háztetőket, amelyek a főváros rég letűnt aranykorát idézik meg a késő nyári napsütésben.

Szöveg: Szász Katalin

Fotó: Téglásy Zsuzsa

Styling: Torma Beatrix

 

A teljes cikk az OTTHON magazin szeptemberi lapszámában olvasható.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Méltó folytatás
  Tökéletes szimbiózisban él együtt múlt és jelen Barnabás budapesti otthonában....
Deák Marcsi
Milyen legyen a fal színe új lakásunkban?
Kedves Marcsi! 2 hét múlva új lakásba költözünk. A bútorokat már kiválasztottuk,...
Mutasd az otthonod, megmondom ki vagy!
Vajon be lehet az embereket otthonuk mérete, elosztása alapján skatulyázni? Ha...
Vakáció otthon
Egyszerre nyári lak, alkotóműhely és családi-baráti partik helyszíne ez a szentendrei...