Meleg színek világa


Az úgynevezett organikus színekkel magát a természetes melegséget csempészhetjük otthonunk falai közé. Nem mindegy azonban, hogy mit mivel párosítunk. Hogyan használjuk a földszíneket?

A földszínek a természetből származnak. Olyanok, mint a szén feketéje, a tölgyfa barna tónusai, a sárguló levelek okkerei, a szilva kékje, az agyag vöröse és még számtalan árnyalat. Rendszerint sötétebbek, mint a natúrszínek, ezért teltebbek is azoknál, viszont ugyanazt a minőséget nyújtják. Azért találjuk vonzónak ezeket, mert kényelmessé teszik környezetünket és könnyen variálhatók.Vidéki hangulatú, country stílusú lakásokban alkalmazhatók a legjobban, egyes változataik viszont más stílusú helyiségeket is elegánssá varázsolnak a hátsó fal, vagy a mennyezet kiemelésével.
A természetes anyagokkal berendezett otthonokban a földszínek használata kézenfekvő. A nappali- vagy hálószobát a földszínek bensőségessé, meghitté teszik. A többi helyiségben ezen paletta visszafogott, matt árnyalatait érdemes választani, mert ezek jobban kiemelik a díszítőelemeket.
Ezek a meleg színek testesek, ám halványabb árnyalataikkal variálva kifinomult hatást érhetünk el. A természetes hatású, könnyed hangulathoz viszonylag sötét alapszínt használjunk, a részleteknél viszont ugyanennek halványabb árnyalatait.A földszínekről mindenkinek a barna és a vöröses piros jut az eszébe, pedig legalább ilyen meghatározó a zöld és a kék. Az anyagok tekintetében szinte bármi szóba jöhet, de ha már a természet színeiről beszélünk, döntsünk inkább a természetes anyagok mellet.Tipp
+ A földszíneknél ügyeljünk az árnyalatok és tónusok gazdagságára és sokféleségére. Ez sokkal több és gazdagabb a barnánál és a feketénél.
+ Merítsünk ihletet a természetből. Erre a nyár és az ősz színei különösen alkalmasak. A táj számtalan izgalmas árnyalatot kínál, pasztell, de vibráló, élénk színeket is. A palettába válasszunk erős színeket is.+ Mielőtt egy-egy szín mellett döntünk, tartsuk szem előtt a telítettséget. Ugyanaz az árnyalat, különböző anyagoknál másképp hat: egy vajszínű bőrnek nem ugyanolyan a hatása, mint egy vajszínű textíliának.
+ Figyeljünk a mintákra! Legyen szó bármilyen színről, a minta mindig meghatározó szerepet játszik.

 

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Természetes burkolatok otthonodba
Töretlen népszerűségnek örvendenek a természetes anyagokból készülő burkolatok, melyek...
Deák Marcsi
Nagy, gömbalakú madzag-lámpát keresek
Kedves Marcsi! Gömbalakú csillárt vagy függőlámpát szeretnék.
Massány Edina
Biológiai fegyver hangyák ellen
Kedves Edina! Nem tudom kiírtani a hangyákat a lakásból.
Divatos színek 2017-ben
Szeretnéd a trendeket követni az idei évben is? Eláruljuk, milyen színekkel teheted...
Az ősz trendszíne a rezes rozsdás Single Malt
Az Elevate Design Collective egyéb neves design márkákkal és a Pantone-nal együttműködve...