Faltól falig sokszínûen


Induljunk ki abból, hogy a fal és a mennyezet a bútorzattal egyenértékű szerepet játszik a helyiségek hangulatának és jellegének kialakításában. Óriási a választék a különféleképp megmunkált, különböző textúrájú felületek között.

A szín, a textúra és a mintázat ügyes megválasztásával könnyű és légies, meleg és kényelmes, méltóságteljes vagy izgalmas atmoszférát teremthetünk. Kiemelhetjük a szoba építészeti erényeit, vagy elkendőzhetjük a hibákat. Ügyes trükkökkel megjeleníthetünk nem létező formákat, megváltoztathatjuk az arányokat. Megemelhetjük, vagy lejjebb hozhatjuk a mennyezetet. A festés életre kelthet egy unalmas helyiséget, semleges hátteret adhat egy műgyűjteménynek és összehangolhatja a meglévő bútorok színeit.

 

Így válasszunk
Győződjünk meg arról, hogy valóban szeretjük a kiválasztott burkolatot vagy felületet. A végső döntés előtt tűzzünk fel egy tapétacsíkot vagy egy kelmedarabot, próbáljuk ki a festéket egy eldugott sarokban. Várjuk meg míg megszárad, és nézzük meg az eredményt nappali és mesterséges megvilágítás mellett is.Optikai fogások
- Ha a szobának nincs jellegzetes karaktere, egy határozott mintával megteremthetjük. Egyetlen merész minta azonban elegendő, ettől csak akkor térjünk el, ha jó szemünk és sok önbizalmunk van. - Alapvetően fontos, hogy az előnyös vonásokra figyeljünk. Próbáljuk a gyenge pontokat elrejteni és tartsuk észben, milyen benyomást szeretnénk elérni.
- Ha kissé zavaros a helyiség, a sarkok nem derékszögűek, ferde a mennyezet, sok a lépcső, egyetlen mintával vagy fogással összefoghatjuk a részleteket. Hangsúlyozhatjuk is a szabálytalanságokat, például úgy, hogy a különféle síkokat egyetlen szín más-más árnyalatával különböztetjük meg, vagy úgy, hogy ugyanazt a színt más-más textúrával vagy technikával visszük, vitetjük fel.- A léc vagy zárópárkány jól jöhet, ha különböző felületeket akarunk elválasztani. Ha nincs, megteszi a sablonnal festett perem vagy egy egyszerű festett csík is.
- Ha a mennyezet mintáját vagy színét a lécig lehozzuk a túl magas mennyezet alacsonyabbnak tűnik.
- Hasonló a hatás, ha a mennyezet sötétebb, mint a falak. Világosabb mennyezettel ugyanakkor magasíthatjuk a szobát. Kifinomult megoldás, ha a falak színe felfelé sötétedik, ahogy a sötétebb mennyezethez közeledünk, de ezt nehéz jól megcsinálni.- A függőleges csíkoktól a szoba magasabbnak tűnik, a vízszintestől pedig alacsonyabbnak, de a csíkok a fal esetleges görbületeit hangsúlyozzák. A mennyezetet viszont nem ajánlott csíkozni, ha nem akarjuk azt a benyomást kelteni, hogy sátorban lakunk.- A mennyezetpárkány színkontrasztos kiemelése érdekesebbé teheti a felsőbb falfelületet, különösen akkor, ha a fal és a mennyezet színe egyforma.
- Bizonyos festési technikák, például a szivacsozás, a sraffozás vagy a szálazás, mélységet adnak a lapos falsíknak és segítenek a hibákat – a rossz vakolatot vagy a felület egyenetlenségeit – álcázni.
- A tükrök nagyítják a teret, és ha az ablak mellé vagy azzal szemben helyezzük el őket, világosítják is a szobát.- A nagymintás tapétához nagy falfelület kell. Az apró minta közelről elbűvölő lehet, de a túlsó sarokból esetleg csak pár, elmosódott folt látszik belőle.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Hogyan integráljuk a fürdőszobát a lakótérbe?
Míg a korábbi évtizedekben a fürdőszoba csupán alapvető funkcióját töltötte be,...
Kamarás Borbála
Mahagóni bútorhoz választott falszín
Kedves Borbála! A nappali szobába szeretnénk megtalálni a megfelelő falszint a mahagóni...
Deák Marcsi
Milyen legyen a függönyök színe?
Kedves Marcsi! Szeretnék javaslatot kérni h.egy kis lakás nappalijába milyen színű...
Egy apróság, ami aztán jelentősen befolyásolja otthona összképét
Ha éppen most tervezési fázisban van otthona felújítását illetően, akkor nagyon jó,...
Válasszon egyedi homlokzatszínt!
Ha ruháról vagy lakástextilről van szó, könnyen választunk színeket, de hogy milyen...