A hőszigetelés minden évszakban hasznos


A meleg napokon keveseknek jut eszébe a téli hideg elleni védekezés, vagy az, mennyi pénzt költöttünk erre néhány hónapja. De éppen olyan kevesen tudják, hogy nyáron otthonunk belső hőmérsékletének 1 Celsius fokos csökkentéséhez háromszor annyi energiára van szükség, mint télen 1 Celsius fokos növeléséhez, és az sem egyértelmű, hogy a modern polisztirol hőszigetelés a meleg elleni védelemben is szerepet játszik.

 

Tény, hogy a hőszigetelésnek elsősorban télen, a meleg benntartása és a hideg kívül tartása a feladata. Ám a korszerű homlokzati hőszigetelésnek ugyan kisebb, de elvitathatatlan szerepe van a nyári meleg lakáson kívül tartásában, az un. nyári hővédelemben. Ma, a légkondicionálók korában, és amikor egyre többet hallunk az energiatakarékosság szükségességéről, nem mindegy, hány fokról hűtünk.

A nyári belső klíma kellemesen tartásának kérdése azonban ennél komplexebb feladat és ott kezdődik, hogy jól tájolt-e otthonunk. Míg az épület tájolásán nem, de a homlokzat szerkezetén, egy helyesen megválasztott és jól kivitelezett utólagos hőszigeteléssel is segíthetünk. Ám ez folyamatnak csak egy része: szükséges a megfelelő nyílászáró, az közvetlen napsugárzástól védő, korszerű árnyékoló, illetve fontos az otthon megfelelő időben és ideig tartó szellőztetése is akár mesterséges, akár természetes úton.

Az elmúlt meleg nyarak során a külső falfelületek akár 70oC is felmelegedhettek, amelynek befelé sugárzását lássuk be, hőszigetelés nélkül nem sok minden akadályozta. A homlokzat erős felmelegedésétől egyértelműen véd a megfelelően kiválasztott vastagságú és anyagú polisztirol hőszigetelés, amelyek használata mellett a falak belső felülete kisebb mértékben fog felmelegedni.

Otthonunk hőszigetelésének számos rövid- és hosszútávú előnyét sorolhatjuk fel: attól kezdve, hogy már az első hónaptól csökken a fűtésszámla, egészen addig, hogy a meleg falak között télen a 21 oC-ot is komfortosabbnak érezzük.

Ön szerint 2020 messze van?

Manapság, aki otthona hőszigetelésére szánja el magát, főként rezsiköltség csökkentési célzattal teszi. Egy jól megválasztott szakszerű polisztirol hőszigeteléssel már az első fűtési szezonban jelentős költségek takaríthatók meg. Hamarosan azonban egy fontos dátum következik, amely az épületek energiafelhasználási szabályozásának jelentős szigorodását hozza. 2020. december 31-től ugyanis valamennyi új épületnek közel nulla energiaigényűnek kell lennie. Egy építkezés esetében, amelyik most tervezési fázisban van, annak már ez egy jól belátható időtáv.

A legnagyobb változás az, hogy eddig az épület energetikai megfelelőségét korábban az engedélyezési folyamat során ellenőrizték, csak az az épület kapott építési engedély, amely ennek megfelelt. Az új szabályozás szerint a használatba vételi engedély megadásánál ellenőrzik a már kész épületet. Így az engedélyezéskor érvényes szabályoknak megfelelő műszaki paraméterekkel megtervezett épület tulajdonosa azzal szembesülhet, hogy nem kaphat használatba vételi engedélyt 2020 után, ha a kész épület nem felel meg az addigra életbe lépő szabályoknak. Ha nem vagyunk körültekintők, akkor ez jelentős további költségeketés sok bosszúságot jelenthet még a beköltözés előtt.

A hőszigetelés fontosságáról és megtérüléséről további hasznos információ, számítások és elemzés a MEPS Egyesület www.hoszigeteljaholnapert.hu oldalán található. (x)

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás