Hőszigetelést tervez? Segítünk…!


Itt a tél és ismét hideg a fal, a padló, húznak az ablakok? Újra a bőrünkön érezhetjük, ha idén nyáron is elhalasztottuk a felújítást…  De új év, új lehetőség, mert most még időben elkezdhetjük a tervezést és a hőkamerás vizsgálathoz is tökéletes az idő. Egy családi házon több hőszigetelendő felületet is találhatunk, nemcsak a homlokzat vagy az ablakcsere kerülhet szóba. Szakértőink segítségével elemeztük, hogy mit érdemes végiggondolni, milyen a megfelelő hőszigetelő anyag.

 

Egy most készülő családi fészeknél ezeket a kérdéseket a tervezővel és a kivitelezővel lehet átbeszélni, de így mindenképpen könnyebb helyzetben vagyunk, hogy olyan döntést hozhassunk mai évtizedekig jól szolgálja kényelmünket és pénztárcánkat egyaránt.

Felújításnál már bonyolultabb a kérdés, több adottságot kell figyelembe venni és ha nemcsak az állagmegóvás a célunk, hanem otthonunk állapotán energetikailag is javítani szeretnénk a jobb közérzet és alacsonyabb rezsi érdekében, akkor komplex megoldás szükséges.

Kezdeti lépések hőszigetelés tervezéshez

Mivel a hő mindig megtalálja a kifelé vezető utat, ezért célunk az épületet körülvevő homogén burok kialakítása legyen. Ha például csak a padlást szigeteljük, akkor a nem szigetelt padlón vagy falakon, nem jól záródó ablakon kiszökik a meleg. Mindig a többi felülethez képest gyengén szigetelt un. hőhidas felület megszüntetése legyen a célunk, ami nemcsak a hideg falakban, levegőben hanem a penészedéssel is hamar megmutatkozik.

Ha megnézzük, hogy egy átlagos épületnél hol távozik energia, akkor a komplexitás kérdése sem lehet többé kérdéses: a falakon 30%, a nyílászárókon 15%, a tetőn 20%, a padlón 10%, a tömítetlen réseken 10% és a fűtési rendszeren vagy éppen az égéstermék elvezetéssel 15% lehet a veszteség mértéke. Ezért a fűtési költségeink csökkentése érdekében nemcsak a külső falak szigetelése fontos, hanem minden épületszerkezeti elemé, ami a külső térrel érintkezik, legyen az lábazat, ajtó vagy éppen tetőablak. Egy utólagos hőszigeteléssel azonnal csökken a falak hőátadása, és a falsarkoknál-ablakkeretnél is megoldódhat a párásodás, penészedés problémája. Érdemes még vizsgálni a nyílászárók állapotát, légtömör záródását, a fűtési rendszer és a villamos berendezések hatékonyságát is.  Ez egy igen összetett kérdés, de a BACHL szakértőjének segítségével, gyakorlatias tanácsokat adunk, hol érdemes kezdeni.

Lentről felfelé

Ha az a probléma, hogy a fal és padló találkozásánál, jellemzően a sarkokban penészedés található vagy hiába fűtünk, a padló akkor is hideg, ilyen esetekben padlásfödém vagy a talajjal érintkező felületek hőszigetelése lehet a megoldás. Új építés esetén könnyebb a dolgunk, odafigyeléssel tarthatók az előírt értékek, és így biztosított lesz a megfelelő talajszigetelés, melyhez jól használhatók a BACHL PIR ALU és BACHL Extrapor EPS 100 lapjai. Felújítás esetén azonban belefuthatunk igen összetett problémákba és ez egyben nehezebb és költségesebb megoldást felételez a már meglévő rossz rétegrend miatt. Ha a padlóban csak 3-4 cm hőszigetelés került, akkor nem szükséges a homlokzatra sem 20 cm szigetelést tenni, mert a hő a leggyengébb pontos távozik, így hiába a vastag falak, a meleg a padlón keresztül távozik házunkból.

Nemcsak a hőszigetelőanyag vastagsága fontos

Ha az a probléma, hogy hideg a szobafal, hideg húz a sarkoknál, gombásodás vagy éppen salétromos falak – a hőszigetelést emlegetve a többség a külső határoló falak hőszigetelésére gondol és rögtön sorolja is a „jeleket”. A korábbi komplex gondolkodást szem előtt tartva nem elég a megfelelő vastagságú EPS hőszigetelés kiválasztása, mert a falazóanyag vagy a nyílászárók kiválasztása is ugyanolyan fontos, azok hőtechnikai értelemben szintén gyenge pontot jelenthetnek. Tehát felesleges 15-20 cm vastagságú hőszigetelést használni, ha a korszerű nyílászáróink hőszigetelési értéke nem ehhez igazodik. Homlokzati hőszigetelésnél hatékony megoldást biztosít a BACHL Extrapor Relax homlokzati hőszigetelő lap, ami a grafitadaléknak köszönhetően több mint 20 százalékkal kedvezőbb hőszigetelő hatással rendelkezik.

A meleg felfelé „szökik”

Ha az a probléma, hogy úgy érezzük „dől a hideg” a tető felől, penészes a tetőablak vagy éppen a hálószoba sarka, ismét más feladat vár ránk. A tető nagy felület a házon, így itt jobban érezhetők az hőszigetelés hiányosságai. Az épület védelme érdekében a tetőre szigorúbb követelmények vonatkoznak, mint a többi épületrészre, mert a meleg levegő felfelé száll, így ennek megfelelő lezárása igen fontos.

Szakember szükséges a tető átvizsgáláshoz, mert akár a tető rétegrendje a hibás, akár a tetőablak, különféle megoldás kell találnunk. Például nem megfelelő tetősíkablak választása esetén akár 12-szeres különbség is lehet pl. 18 cm BACHL PIR keményhab szarufák feletti elhelyezése esetén.

Ez csak egy rövid ízelítő volt, mert a kérdéskör meglehetősen összetett. De ha egy szakember segítségével felmértük otthonunk energetikai állapotát, akkor a hőszigeteléshez a BACHL termékei közül a lábazattól egészen a tetőig találunk megfelelő anyagot.  Hamarosan újabb cikkek érkeznek, melyekkel az egyes területeket még részletesebben górcső alá helyezzük. Figyelje a „Hőszigetelés mindenkinek” cikksorozat új részeit! (x)

Hőszigetelési megoldásainkról itt olvashatnak bővebben.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


A korszerű hőszigetelés alapjai
Épületeink energiatakarékos és hatékony üzemeltetése érdekében a korszerű hőszigetelés...
Milyen fát ültessek a kivágott diófa helyére?
Kedves Edina! Házunk előtt állt egy öreg diófa, ami nagyon jó árnyékot adott a háznak,...
Hogy tehetném nagyobbá a helyiségeket?
Kedves Szerkesztőség! Szeretném megkérdezni, hogy kicsi helyiségeket pl. hálószoba...
Hogy lehet teraszt kialakítani?
Kedves Borbála! Lakásvásárlás előtt állunk. Mivel nagyon nehezen viselem a meleget,...
Hőszigetelés mindenkinek: trendi lapostető - kockázatokkal
Szakemberek szerint az otthoni energiaveszteség legalább feléért nem a megfelelően...
Télen hideg, nyáron meleg. Legyen inkább fordítva!
Mindannyian szeretnénk olyan otthonban élni, ami télen a hideg, nyáron pedig a...