Tetőablak, ahol nemcsak az üvegezés számít


A tetőablak kínálhat remek kilátást és sok fényt, de éppen nyáron ennek akár zavaró hatásai is lehetnek. Nem árt tehát a tudatos vásárlás, az előzetes tájékozódás. Egy átlagos ablaknál foglalkozunk az árnyékolási és hővédelmi kérdéseket, akkor miért ne tennénk ezt egy tetőablaknál is? Így azonban gyorsan kiderül, itt is számos, az igényeinkhez szabott megoldás áll rendelkezésre, és nemcsak az üvegrétegek száma lényeges.

A tetőablakok kínálata is jelentősen bővült az elmúlt évtizedekben, és távolról nézve, talán egyformának is tűnhetnének, ezért nézzük őket meg közelebbről. A tetőablakoknak is sok olyan jellemzőjük van, mely segít az ablak a család igényeihez szabásában. Áttekintettük, hogy aki vásárlás előtt áll, annak min kell elgondolkodnia.

Tetőablak hosszú távon?

Aki már építkezett, az tudja, hogy évtizedek múlva nem az ablak színe vagy felületkezelése miatt tartjuk majd jónak az ablakot. A sokszor magasan elhelyezett tetőablaknál pedig még inkább fontos a megbízható nyitás-zárás és a kényelemes működtetés, valamint a külső hatások elleni védelem, mint nyáron a hőség és erős fény vagy a város zaja.

Igényeinknek és pénztárcának megfelelően 3 kategóriából választhatunk a Roto tetőablakai közül, ezen belül a nekünk megfelelő kombinációt választhatjuk ki a hangszigetelés értéktől a nyitást segítő vezérlésekig. Mivel a tetőablak elemei – a vasalattól az üvegezésig, a Hőszigetelő Csomagtól a kilincsig – együtt felelősek a minőségért és a lakók kényelemért, ezért érdemes rászánni az időt a választásra. A Roto tetőablakok saját gyártású Roto vasalai gondoskodnak a biztonságos és időtálló működésről, így ezek a kényelmes használatot biztosítják, a család pedig élvezheti a kilátást vagy akár a könnyű kezelhetőséget és az ablakok praktikus tisztíthatóságát.

A Roto vasalatok azonban nemcsak a tetőablakoknál felelősek a praktikus és hosszú távon megbízható működésért, ugyanis itthon már évtizedek óta a homlokzati nyílászárók, bejárati ajtók és teraszajtók közel felébe is a Roto vasalatait építik be. És ha már a vasalatok kerültek szóba, akkor érdemes szétnézni, mert nemcsak a Roto prémium Meisterstück tetőablak családjánál, hanem a középkategóriájú Handwerk ablakoknál is választhatunk a különféle nyitási módok között, hogy a „hagyományos” középen billenő tetőablak vagy a felső harmadban billenő ablak tetszik inkább. És akkor még ott az üvegezés kérdése is…

Mi a közös a futásban és az üvegezésben?

A tetőablaknál kiemelten fontos a fény- és hőviszonyok szabályozása, ezért az üvegezés rétegeinek számát kulcstényezőként szokták figyelembe venni. Ami fontos ugyan, de tisztában kell lenni a beépítés adottságaival is, mert ha a tetőablak üvege kiváló hőszigetelő képességgel rendelkezik, de a körülötte lévő tetőszerkezet alig szigetelt, akkor az egyenes út a párásodáshoz és a penészedéshez. Itt akkor azonnal érthető a futással kapcsolatos hasonlat is, mert ott is az időjárás függvényében fontos a ruházati rétegek száma.

A Roto Handwerk tetőablakai tehát úgy oldják meg feladatukat, hogy az üveg és a keret alkotnak egységet, és nemcsak az üvegezésnek kell helytállniuk. A Roto ablakai gyárilag beépített hőszigetelő csomaggal és akár kétrétegű üvegezéssel is elérik a szükséges értéket, hozzájárulva a tetőtérben ez energiahatékony és kellemes klíma megteremtéséhez. Persze a széles Roto kínálatban megtalálható a legkorszerűbb passzív ház követelményeknek is megfelelő 0,77 Uw értékkel rendelkező tetőablak is.

És ha már üvegezésről beszélünk, akkor a nyílászáró árnyékolása a másik fontos tényező az energiafelhasználás optimalizálásához, amit szerencsés, ha még vásárlás előtt átgondolunk. Az üzletben a következő kérdések biztosan felmerülnek majd a rendelés során: külső vagy belső árnyékolást szeretne, hő- vagy fényvédő rolót, szükség lesz-e szúnyoghálóra és hogy szeretné-e mindezt automatizáltan működtetni a használat során? Ezek nemcsak a komfortérzetet növelik, de a nyári hőségben a megfelelő Roto kiegészítők használatával hozzájárulnak ahhoz, hogy rövidebb ideig vagy egyáltalán nem lesz szükség a légkondicionáló használatára, ezzel is csökkentve otthonunk energiafelhasználását. (x)

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás