…és mi lesz a biztonsággal?


Végre megvan az álomotthon, be is van rendezve, sőt, még biztonsági ajtót is vett. Akkor most képzelje el, mekkora trauma, ha mégis betörnek. Hogy lehetséges ez? Lehet, hogy egy mostanában terjedő félretájékoztatás áldozata lett: kültérinek mondott beltéri ajtót vett.

 

Hogyan lehet ezt felismerni?

„Olyan volt, mintha közvetlenül mellettem lépkednének, amikor valaki elment a lépcsőházban.” – mondja az egyik pórul járt vevő. Nem csoda: megfelelő szigetelés hiányában nem képes az ajtó a kívánt hanggátló feladatokat ellátni, mint egy hangszigetelt ajtó, és ez a használat során viszonylag hamar kiderül. A hangszigetelés mellett ezt jelzi a légzárás hiánya – ezt abból vehetjük észre, hogy beszűrődnek a szagok a folyosóról.

Egy rosszul megválasztott ajtó, ami a lépcsőházban jól működhet, kültéren hőhidas – ezt onnan veheti észre, hogy ajtó vizes, a lakás sarkaiban megjelenik a penész, és egy idő után dohossá válik a levegő. Az ilyen ajtók borításának UV-állósága sem felel meg kültéri használatra, és gyorsan felpattogzik a festés. Az pedig már csak hab a tortán, hogy az ilyen típusú ajtók nem tudnak megfelelő szintű biztonságot garantálni.

Önnek persze nem kell szakembernek lennie, hogy azonosítsa a problémát. Egyet tehet: abszolút megbízható, referenciákkal rendelkező cégnél rendel valóban biztonsági ajtót – ha kültérire van szükség, olyat, ha lépcsőházban lesz, beltérit. Még jobb, ha olyan céget talál, ami egyben a beépítést is vállalja, hiszen ha ezt elrontják, még a legjobb biztonsági ajtó sem tudja tökéletesen ellátni a feladatait.

Mit várhat egy biztonsági ajtótól, és mit nem?

Először is érdemes megszabadulni egy tévhittől: attól még nem lesz biztonsági egy ajtó, ha felszerel rá még egy-két-három biztonsági minősítés nélküli zárat. A profik néhány másodperc (!) alatt hatástalanítani tudják ezeket a szerkezeteket. A biztonságos bejárati ajtón egy vagy legfeljebb két valóban jó minőségű biztonsági zár van és – nagyon fontos – megfelelő vasalatok. Érdemes az ajtótokot is megerősíteni, lehetőleg acél- vagy fémszalaggal.

Betörésbiztos nyílászáró nem létezik, de egy ilyen ajtót csak zajos, hosszú procedúra során lehet feltörni. Ez megnöveli a lebukás kockázatát, ezért az ilyen lakásokat, házakat nagyobb eséllyel elkerülik az elkövetők. Fontos, hogy az ajtó összhangban legyen az ingatlan többi nyílászárójának biztonsági kategóriájával, így nem hagyunk kiskaput az illetéktelen behatolók számára. Ismeri a mondást: egy lánc olyan erős, mint a leggyengébb láncszeme.

 

Egy jó biztonsági ajtónak a hő- és hangszigetelései tulajdonságai is kiválóak. Ezt Ön is könnyen ellenőrizheti még vásárlás előtt: különböző szintek léteznek hang- és hőszigeteléssel, illetve a biztonsággal kapcsolatban. A hangszigetelést dB-ben mérik, minél nagyobb, annál jobb, 31 dB kiválónak számít. A hőszigetelés mértékegysége a W/Km2, ennek minél kisebbnek kell lennie, 1,15-tel már nagyon elégedett lehet. A biztonsági szintet az EU szabvány RC2, 3, 4 kategóriákban jelzi. Hogy a biztonságot illetően is teljesen nyugodt legyen, azt is ellenőrizheti, a biztonsági ajtó rendelkezik-e MABISZ-minősítéssel. (x)

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Nyissunk a világra!
Hogyan válasszunk nyílászárót, hogy a leggyengébb láncszemből energianyerő eszköz...
Bárány Sándor
Fölázott házfal utólagos szigetelése
Kedves Sándor! Szigeteléssel kapcsolatos kérdésem lenne.
Kamarás Borbála
Festést és kőhatású burkolatot szeretnék
Tisztelt Kamarás Borbála! Kőhatású burkolatot szeretnék kültérre, az a kérdésem,...
A korszerű hőszigetelés alapjai
Épületeink energiatakarékos és hatékony üzemeltetése érdekében a korszerű hőszigetelés...
Az igazán gondtalan otthon titka
Manapság már nem csak azért építünk házat, hogy fedél legyen a fejünk fölött. A modern...