Hőszigetelés és amire figyelni kell!


Számtalan okunk lehet a hőszigetelésre: penészes sarkok, hideg fal, rossz hőérzet vagy akár a túl magas rezsi. Azt viszont mindenki tudja már, ez fontos döntés, komoly befektetés egy átlagos magyar háztartás költségvetésében, aminek azonban a hatása akár hosszú időn keresztül érezhető lesz akár komfortról, akár a fűtési költségekről beszélünk. Pontosan ezért jó, ha pontokba szedjük, mire is figyeljünk, hogy jól döntsünk!

 

 

Komplex megoldás szakemberrel

Ma már természetese, hogy a hőszigetelés előtt információt gyűjtünk internetről és szakembertől egyaránt tájékozódunk. Először általában arról döntünk, hogy szem előtt tartava az anyagi lehetőségeinket, házunk mely felületének hőszigetelése lesz a leghatékonyabb. Persze alapelvek itt is vannak: minél rosszabb egy ház hőszigetelése, annál kisebb költséggel lehet látványos eredményt elérni, alacsonyabb költséggel. Ott ahol egy otthon viszonylag jól hőszigetelt vagy jobb nyílászárókkal vagy éppen fűtési rendszerrel rendelkezik, az épület energetikai javításához nagyobb ráfordítás szükséges, és számokban nézve az energia-megtakarítást kisebb lesz.

Mindkét esetben igaz az, hogy a komplex megoldás a célravezető, csak a homlokzati hőszigetelés vagy ablakcsere eredményezhet javulást, de ez messze elmarad az ideálistól. És ha megvan a megoldás, ne takarékoskodjunk, a beépített anyagok minőségén sem, mert annak cseréjére egyhamar biztosan nem kerülhet sor. Tippünk, hogy a BACHL széles hőszigetelőanyag választékában szakembereik segítségével könnyen talál igényeinek megfelelőt.

Hol kezdjük a hőszigetelést, ha húznak a falak vagy hideg a padló?

A címben említettek könnyen okozhatnak rossz közérzetet, egy család mégsem tudja mindig azonnal, mi a megoldás, milyen anyagra van szüksége. Mert ha csak ezt a két problémát nézzük, itt is igaz, hogy más-más felületre eltérő típusú hőszigetelőanyag jelenthet megoldást. A komplex megoldás a legszerencsésebb, de ha korlátozottak a lehetőségeink, akkor nézzünk szét a BACHL Kft. kínálatában és hőszigeteljük azt a területet, mely a gyorsabb és hosszabb távú megoldást jelentheti. Ahhoz sem kell szakembernek lenni, hogy ez sokszor éppen a legnagyobb felület, a homlokzat. Napjainkban az átlagos hőszigetelési vastagság a falak külső oldalán 10 cm, de az előírások szigorodnak, és 2020 után valószínűleg ennek a duplája lesz a kiindulási pont.

Ezért érdemes előre gondolkodni és nem kell rögtön a költségek duplázódását vizionálni: hőszigeteléskor a korszerűbb, dupla vastag lapok beépítése csak 20-30 százalékos többletköltséget jelent dupla hatékonyság mellett. Ennek magyarázata, hogy a költségvetés nagyobb részét a munkadíj teszi ki, így nem szállnak el a költségek, viszont biztosak lehetünk benne, hogy jó alapanyagot választottunk. Ha a például a BACHL Extrapor grafitos hőszigetelő lapot választjuk, akkor azonos hőszigetelő érték eléréséhez vékonyabb lapokat is vásárolhatunk, ami különösen akkor fontos szempont, ha műemlék jellegű házban élünk, kötöttek a homlokzati elemek vagy a telek beépíthetősége korlátozott.

Fehér helyett szürkét a hatékonyságért

Évekkel ezelőtt a hőszigetelés színe a fehér, anyaga pedig a Nikecell volt. Mára színesebb lett a kínálat, ami a hőszigetelés anyagának műszaki tartalmát is jelöli. Az egyre több építkezésen a homlokzaton megjelenő szürke lapok még sokaknak meglepetés okoznak, hogy miért is jobb ez, mint a fehér? A „szürke” hőszigetelő lapokhoz a gyártás során grafitszemcséket adnak, ezzel javítva az anyag hőreflexiós képességét. Ezek a BACHL Extrapor EPS lapok, amelyek továbbfejlesztett változata a BACHL Extrapor Relax lap. Ezen az egyik oldalon hálószerű bemetszések találhatóak, ezért az anyag feszültség-, alak- és deformáció mentes lesz és megnövelt szilárdsági tulajdonságai miatt tartós megoldást nyújt igénybevett homlokzatok esetén is, ha például a homlokzat egy forgalmas járdával.

És ha megszületett a döntés, és megvan az anyagi forrás a következő tél előtti hőszigeteléshez, akkor gyorsan keressünk hozzáértő kivitelezőt, hogy a homlokzati hőszigetelésre fordított összeg valóban a jövőbe történt befektetés lehessen, mert a kivitelezésen is sok múlik. (x)

További információ a BACHL honlapján.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás