Fűtés légcsatornázott kandallóval


A napjainkban hatékonyságuk, alacsony üzemeltetési költségük, valamint szépségük miatt egyre népszerűbbé váló kandallók mind több arcukat mutatják meg. Például erősödőben van a légcsatornás rendszerrel bővített kandallók elterjedése, melyek képesek a kandallótól távolabb eső helyiségeket is fűteni.

 

A megfelelő égési rendszerrel ellátott kandalló teljes értékű fűtőberendezés, akár 85%-os hatásfokkal. Az általa termelt, kis költséggel nyert meleg levegő felhasználásában nagy perspektíva rejlik. A légcsatornás kandalló szerkezeti kialakítása alapjában véve egyszerű, magából a kandallóból, a meleg levegő szállító csövekből, a ventillátorból és a szerelvényeikből áll. 

Egy ilyen rendszer kiépítése mindazonáltal szakértelmet és tervezést igényel. A fűtendő helyiségek mérete alapján kiszámolható a szükséges teljesítmény, majd kiválasztható a megfelelő kandallóbetét. Fontos továbbá azzal is számolni, hogy érdemes a csőrendszer legnagyobb egyirányú hosszát kb. 15 méterben maximalizálni. A csőrendszer legtöbb esetben a padlástérben kerül elhelyezésre, de többszintes épületek esetén akár a falban vagy a falon kívül, eldobozolva is szerelhető. A jól kialakított rendszer minimális hőveszteséggel működik, és kifúvási teljesítménye szabályozható. A csövezést és a csatlakozásokat a szállított meleg levegő hőmérsékletének megfelelően ellenálló, kifejezetten erre a célra gyártott alkatrészekből kell kialakítani.

A kifúvók különböző dizájnú kivitelekben és különböző funkciókkal kerülnek forgalomba, alkalmazkodva az eltérő lakberendezési stílusokhoz. Legpraktikusabb olyan anemosztátot választani, amely a mennyezet alatt teríti a meleg levegőt, így megszabadulhatunk a mesterséges keringetés által gerjesztett huzat érzésétől. Igen kellemetlen tud lenni egy direkt légáramlat a fejünk felett.

Emellett fontos tényező a helyes ventilátor megfelelő társítása az adott kandallóbetéthez. Ma már elérhetők egészen kis teljesítményű, csöndes, lokális megoldással beépíthető kandalló ventilátorok. Az esetek többségében nincs szükség 4-500 m3/óra teljesítményre, ezzel túlhűtjük a kandallót, érezhető huzatot, zajt csinálunk a lakásban, ráadásul egy ekkora ventilátor elektromos áram fogyasztása is jelentős. Fontos számolnunk vele, hogy a szállított levegő mennyisége nem okozhatja a fűtőkészülék túlhűtöttségét, mert ez esetben bátran kijelenthetjük: nagyobb kárt okozunk rendszerünkkel, mint amekkora hasznot az valaha is hozhat. Egy túlhűtött kandallóbetétben sosem alakul ki tökéletes égés.

A rendszer hatékonysága nagyban növelhető a legkisebb súrlódási ellenállású, minél simább felületű és minél jobban szigetelt csövek alkalmazásával. Ha nagyobb távolságba kívánjuk elszállítani a forró levegőt, a rendszerbe több ventilátort érdemes betervezni, melyek központilag szabályozhatók. A technika fejlődésével már létrehozhatóak teljesen automata légcsatornás rendszerek, igény szerint por és zaj csillapítással.

Érdemes komolyan foglalkozni a fűtési rendszer ilyen megoldásával, hiszen a központi fűtéshez hasonlóan hatékony és szabályozható fűtésrendszert kapunk, annak árának töredékéből. Rendszerünk biztonságos és komfortos lehet. Ne felejtsük azonban: a gondos tervezés elengedhetetlen, ugyanúgy, mint egy központi fűtéses rendszer esetében. A tervezést pedig szakszerű kivitelezésnek kell követnie, amely biztosítja a problémamentességet. Az utolsó fázisban pedig mindenképpen be kell szabályozni a rendszert, amely alapján biztosak lehetünk benne, hogy fűtési rendszerünk a lehető legtakarékosabb, legkényelmesebb és legbiztonságosabb lesz. (x)

www.mihaczi.hu

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Az igazán gondtalan otthon titka
Manapság már nem csak azért építünk házat, hogy fedél legyen a fejünk fölött. A modern...
Kamarás Borbála
Padlófűtésre lehet szőnyeget tenni?
Tisztelt Szerkesztőség!  Padlófűtéses házat készülünk vásárolni.
Bárány Sándor
Padlófűtésre laminált parketta?
Kedves Sándor! Padlófűtéses helyiségbe szeretnénk laminált parkettát.
A Poli-Farbe és a BME mérnökei bemutatták a hazai fejlesztésű lakást fűtő falfestéket
Egyedülálló technológia, lakásfűtő falfesték prototípusát mutatta be a Poli-Farbe...
Természetes burkolatok otthonodba
Töretlen népszerűségnek örvendenek a természetes anyagokból készülő burkolatok, melyek...