Hővédelem és energiamegtakarítás újgenerációs árnyékolástechnikával


Az energiaárak növekedésével és az egyre jobban elterjedő környezettudatos életmóddal, illetve az alacsony energiaigényű épületek megjelenésével az árnyokolókkal szemben támasztott elvárások többet kívánnak a nap elleni védelemnél.

árnyékolás, árnyékoló, redőny, zsalúzia, alumínium, motorizált, automatizált, Józsa Árnyékolástechnika

 árnyékolás, árnyékoló, redőny, zsalúzia, alumínium, motorizált, automatizált, Józsa Árnyékolástechnika


Az egyik leghatékonyabb, illetve legsokoldalúbb árnyékoló a redőny, mely nyáron nem engedi felforrósodni az üvegfelületet, ezzel együtt az adott helyiséget, télen pedig egy plusz szigetelő légréteget képez a nyílászáró előtt. A redőnynél nyáron gyakorta felmerülő gond, hogy nem enged be elegendő fényt. Erre kiváló megoldás ablakok esetében a redőnytokba épített napháló, mely kellő mennyiségű fényt enged be, de remekül megszűri a nap sugarait, még az üvegfelület előtt. Modernebb megjelenésű épületek kiváló árnyékolója az alumíniumzsalúzia, melynek a lamellái billentésével tudjuk szabályozni a bejutó fény mennyiségét.

árnyékolás, árnyékoló, redőny, zsalúzia, alumínium, motorizált, automatizált, Józsa Árnyékolástechnika
A fent említett árnyékolók motorizálása, automatizálása nagy segítséget nyújthat. Ez nemcsak a felhasználó kényelmét szolgálja, hanem az energia-megtakarításban is jelentős szerepet játszik.

 
Az árnyékolókba épített motorok kezdetben csak a kényelmet szolgálták, ezzel szemben napjainkban a motorok szerepe túlmutat ezen a funkción. A napellenző-motoroknál például gyakori és nagyon is ésszerű igény, hogy az árnyékolót ne csak motorral, hanem szükség esetén kézzel, pontosabban hajtókarral is be lehessen tekerni. Ennek fő oka, hogy közelgő viharnál esetlegesen bekövetkező áramszünet esetén a kinyitott napellenzőt a motorból kiálló hajtószemen keresztül egy kurbli segítségével a felhasználó be tudja húzni, így az árnyékolót nem fogja letépni a szél. Redőnyök esetében nem a manuális működtetés lehetősége a legfontosabb extra funkció, mert itt nem beszélhetünk szabadon lévő nagy ponyvafelületről, és a bejárati ajtót, azaz a kijutási pontot nagyon ritkán látják el redőnnyel. Annál gyakoribb jelenség, hogy valamilyen tárgy (virágláda, szék, gyerekjáték stb.) a redőny útjában marad leengedéskor vagy télen a záróléc odafagy a párkányhoz, padlóhoz. Ezek az akadályok a redőny károsodásához is vezethetnek. Megelőzésükre lettek kifejlesztve az ún. nyomatérzékelős redőnymotorok (pl. Somfy Oximo RTS vagy Royaltech RE), melyek akadály esetén automatikusan magállnak.

árnyékolás, árnyékoló, redőny, zsalúzia, alumínium, motorizált, automatizált, Józsa Árnyékolástechnika


A motorizáció, illetve automatizáció fontos része a vezérlés. Az automatizáció igen széles sávon mozog, a legegyszerűbb programórától a legösszetettebb épületvezérlésig. Az árnyékolók vezérlését energia-megtakarítás szempontjából vizsgálva alkalmazható pl. egy egyszerű programórás vezérlés, melyhez szükséges az adott ingatlan benapozási ismerete, hogy mely napszakban, mely nyílászárót kell megvédeni a nap sugaraitól nyáron vagy épp hol tudjuk beengedni azt télen, kihasználva a nap energiáját. Ez a vezérlés azonban csak félmegoldás lehet, mert figyelmen kívül hagyja a felhőzetet és egyes árnyékolók esetében a szélviszonyokat. Alumíniumzsalúziák és napellenzők esetében hatékony vezérlés a fény- és szélérzékelő automatika, illetve gyakorlatilag minden árnyékoló típusnál a fény- és hőmérséklet-érzékelő. Egy megfelelően árnyékolt ingatlannál, jól kalibrált épületvezérléssel (nyáron a klíma, télen a fűtés tehermentesítésével) éves szinten jelentős energiát és pénzt spórolhatunk meg. (x)

http://www.jozsa.hu/

www.jozsa.hu

árnyékolás, árnyékoló, redőny, zsalúzia, alumínium, motorizált, automatizált, Józsa Árnyékolástechnika

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


A legcsinosabb projektor
A projektorok sajátossága, hogy általában nem lehet elrejteni őket, hiszen éppen...
Bárány Sándor
Redőnycsere és a szigetelés
Kedves Sándor! A redőnyöket szeretném cserélni, és a szigeteléssel kapcsolatban lenne...
Bárány Sándor
Hogyan zárjuk le a pincelejáratot?
Tisztelt Bárány Sándor Úr! Tanácsot kérnék a pincelejárat lefedésére, lezárására....
Bárány Sándor
Hogyan tehetjük hatákonyabbá otthonunk fűtését?
Háttér infó: nappalinkban nagy, dupla üveges, egybefüggő üvegfelület van (nem ablak,...
Hullámzó lakóház
A Los Angelesi építész, Mario Romano olyan házat tervezett a kaliforniai Venice-be,...
Haranglámpa pompás fényhatással
Szerethető harangforma lágy fényhatással és csodás árnyékokkal. Egyedülálló szerkezetű,...