Jobban megéri lakást vásárolni mint bérelni


Saját lakás vagy albérlet? Melyik éri meg jobban? Míg az első esetben általában a bankhitel törlesztése, a másodikban a bérleti díj apasztja a pénztárcánkat. Egy most készült összeállításból kiderült: a bérlet lakásban élő magyarok jártak a legrosszabbul az elmúlt másfél évtizedben Európában, már ami a lakbérek emelkedését illeti.

bérlő, albérlet, lakásvásárló, ingatlan, ingatlanpic, árak, bérleti díjak

A portfolio.hu által készített összehasonlítás adatai szerint a hazai lakásbérlők a legnagyobb vesztesek Európában, akár az elmúlt 8, akár az elmúlt 16 évet nézzük. A bérleti díjak ugyanis az előbbi időszakban 33,6 százalékkal mentek fel, míg 2000 év elejéhez képest több mint két és félszer többet kell fizetniük a bérlőknek ma. Ugyan ez messze nem mondható el a lakásárakról. Röviden: hosszú távon olcsóbb saját ingatlant vásárolni, mint bérelni.

 

Magyarországon a globális válság hatására zuhanórepülésbe kezdtek a lakásárak, a veszteséget pedig az elmúlt két év drágulása sem kompenzálta még egészen. Ennél nagyobb árzuhanást csak a spanyol, görög, portugál, francia és olasz piacon tapasztaltak a kontinensen. A válságra kevésbé érzékeny területeken – például Svédországban vagy Németországban – 30-40 százalékos drágulás történt az ingatlanpiacon. Érdemes azonban hozzá tenni, hogy Berlinben például az ingatlanok legnagyobb része önkormányzati tulajdonban maradt, így az ott élők számára természetes a lakásbérlés – igaz, rendeletileg szabályozzák a bérleti díjakat és a magyar viszonyoknál jelentősen nagyobb jogi védelem illeti meg az albérlőket.

 

Nemzetközi összehasonlításban jó néhány országban jelentős drágulás történt a válság előtti árakhoz képest a lakáspiacon, Svédországban például 56,5 százalékkal, Németországban 40,5 százalékkal emelkedtek az árak. A 2000-es évek elejéhez képest azonban már jóval kevesebb olyan állam található, ahol jobban drágultak volna a lakóingatlanok, mint hazánkban. Magyarország a 116 százalékos növekedésével a negyedik helyen áll Svédország, az Egyesült Királyság és Németország mögött.  A bérleti díjakat tekintve azonban valóban jóval nagyobb volt a növekedés, mint a lakásáraknál hazánkban. 2007-hez képest a bérleti díjak 33,6 százalékkal mentek fel az idei év első negyedévéig, amivel a lista második helyét foglaljuk el, egyedül Csehország előz 55,7 százalékos eredménnyel. Még jobban látszik a bérlők terheinek emelkedése, ha a 2000 év elejéhez hasonlítjuk a fizetendő díjakat, a növekedés ugyanis 166,5 százalékos volt, amivel szintén a második helyen állunk a drágulási versenyben Szlovákia után.

 

A fentiek azt mutatták meg, hogy sokkal nehezebbé vált a dolga a hazai lakásbérlőknek, és még Európai összehasonlításban is az nagy mértékben őket sújtott a bérleti díjak drasztikus emelkedése. Érdemes azonban megnézni, hogy hol állunk pontosan a kontinensen, milyen terhet jelenthet a lakásvásárlás és a bérlés itthon a nemzetközi példákkal összehasonlítva. Egy 120 négyzetméteres, prémium helyen lévő (például Budapest V. kerületében), kiváló állapotú lakásért több mint 400 ezer forintot kérnek el havonta bérleti díjként, egy ilyen ingatlan négyzetméterára pedig 500 ezer forint felett mozog Budapesten. Egy ugyanilyen lakásért Londonban, New Yorkban, Párizsban és Moszkvában már csillagászati összegeket kérnek. A havi bérleti díj meghaladja az 1 millió forintot, míg London esetében inkább a 3 millióhoz közelít. A négyzetméterárak sem éppen alacsonyak, több millió forintot kell fizetni egy lakás négyzetméteréért, Londonban például több, mint 9 millió forintot. De a hazai árak még a régiós összehasonlításban is alacsonynak tűnnek, egyedül Bulgáriában olcsóbbak a bérleti díjak, és a lakásárak is. Hazánkban az éves lakásbérleti díj 13 szorosa a lakásokért fizetendő négyzetméterár, ami azt jelenti, hogy európai összehasonlításban valóban az egyik legkisebb a különbség a lakásárak és a bérleti díjak között. Mint látható azonban ez nem feltétlenül a magas bérleti díjnak köszönhető, inkább az alacsony lakásárnak.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Dübörögnek a lakásépítések: hajsza indul a legjobb otthonokért
A 2016-os év a lakáspiaci fordulat éve volt, és várhatóan idén tovább erősödnek a...
Kamarás Borbála
Milyen színű textíliákat és kiegészítőket használjak a hálószobában?
Kedves Borbála! A hálószobánkban az egyik fal meleg mustár sárga (Héra kód: S1040Y10R),...
Milyen színû legyen a fal és a kiegészítők a hálószobában?
Kedves Borbála! Nem tudom, hogy milyen színű fal és kiegészítő legyen (párna, sötétítő,...
Kamarás Borbála
Hogyan alakítsuk ki új szobánkat?
Kedves Borbála! Bővítjük a házunkat, kb. 20 nm-es szobával. Ebben a szobában laknánk...
Stílusos értéknövelés egy pesti lakásban
A változó körülmények és az előre nem látható események Gabi életében is fordulópontot...
Egyedi stílus, kreatív otthon
Mitől lesz figyelemfelkeltő egy budapesti polgári lakás berendezése? A világot látott...