Új lakások típushibái


Az építőipar sokat fejlődött az utóbbi évtizedben, jó minőségűek a falazó rendszerek, a vakolatok, igényesek a burkolatok, korszerűek a nyílászárók, de mégis utólag számos hibára derülhet fény. Vegyük észre ezeket!

A gyakori hibák bizonyos típusait természetesen bárki, így a vásárló is szabad szemmel felfedezheti, de előfordulnak olyan hiányosságok, amelyeket a laikus nem vesz észre, csak akkor, amikor már nagyobb bajt okoznak. Ám egy kis odafigyeléssel magunk is észrevehetjük a hiányosságokat még az átadás előtt.A villamos hálózat kiépítésében gyakran akadnak hibák. A konnektorokat kipróbálhatjuk egy kisebb géppel, lámpával, hozzáértés esetén fázisceruzával. Hiba, ha túl sok elektromos kiállás van egy kismegszakítóra kötve, ehhez kérjünk egy műszaki rajzot az elektromos hálózatról, így szétoszthatjuk a nagyobb energiaigényű fogyasztókat, elkerülve a hálózat egyoldalú terhelését.
Egyedileg kiépített fűtésnél kapcsoltassuk be a kazánt! Miután felfűtött, ellenőrizzük, hogy mindenhová eljut-e a melegvíz. Emellett nem árt minden egyes gépészeti szerelvényt kipróbálni.
A csaptelepek, illetve mosdókagylók, mosogatók tömítettségét ugyancsak ajánlott ellenőrizni.
A vízhálózatnál is gondot okozhatnak a későbbiekben felbukkanó hibák. Ha minden vízfogyasztó el van zárva és a bojler sem tölt, a vízóra forgóelemének mozdulatlanul kell állnia, különben valahol elfolyik a víz. Ha a csempék közötti fugák színe eltérő, vagy láthatóan nedvesebbek, ott a burkolat mögött csőtörésre gyanakodhatunk.Hogy egyenesek-e a falak, vízmértékkel vizsgálhatjuk meg, a padlók vízszintességét is ezzel a módszerrel célszerű mérni, az erkély padlójának kifelé minimális mértékben kell lejtenie.
A nyílászárókat is érdemes egyenként végignézni, ezeknek a nem megfelelő beépítése is gyakori hibaforrás. Az ablakokat összes pozíciójukban ellenőrizzük, nézzük meg, nem karcosak-e, valamint vizsgáljuk meg, hogy maradéktalanul ki lett e tömítve az ablakkeret és a fal közötti hézag. Kontrolláljuk mindegyik ajtó zárhatóságát is, ha az ajtó szorul a kivitelezőnek el kell végeznie a javítást.

Hogyan kerülhetjük el a későbbi kellemetlenségeket?
A vonatkozó jogszabályok értelmében új otthonunk átadásakor előírt és hasznos is a műszaki ellenőr jelenléte, akinek szaktudása számos bosszúságtól és későbbi kiadástól kímélhet meg bennünket. A műszaki ellenőrünk nem adhat utasítást a kivitelezőnek, de az általa feltárt hibákat rögzítve az építési naplóban, nyomon követheti annak kijavítását. Érdemes tehát a bejárásra építész-, vagy épületgépész szakembert vinni magunkkal.Milyen lehetőségeink vannak a lakás átvétele után?
Ha a lakást már átvettük, még mindig gondoskodhatunk a hibák elhárításáról, ugyanis a beruházót jótállási kötelezettség terheli a lakásunk átvételétől számított 3 évig, és a felelősség alól csak akkor mentesülhet, ha bizonyítja, hogy a hiba oka a birtokbavétel után keletkezett. Ez azt jelenti, hogy ha a lakásunkban 3 éven belül valamilyen minőségi hibát észlelnénk, akkor azt a beruházó a saját költségén lesz köteles kijavítani. Jótállás alapján természetesen nemcsak a hiba kijavítását kérhetjük, hanem a lakásunkban jelentkező hiba jellegétől függően
akár a vételár megfelelő leszállítását is.
A fentiek alapján tehát legyünk előrelátóak és körültekintőek, hiszen leendő otthonunk minőségéről, saját kényelmünkről és biztonságunkról van szó.
www.direktmester.hu

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


…és mi lesz a biztonsággal?
Végre megvan az álomotthon, be is van rendezve, sőt, még biztonsági ajtót is vett....
Bárány Sándor
Fa ajtó védelme kutyás lakásban
Kedves Szakértők! Az ajtó burkolatát szeretném a kutya elől megvédeni.
Bárány Sándor
Megvetemedett ajtók javítása
Kedves Sándor! Régi fa beltéri ajtóimmal van problémám.
Betörésvédelem hatékonyan
A vagyonvédelem egyik leghatásosabb módja a mechanikus védelem, mely azt jelenti,...
Nyírfával dobd fel az unalmas szekrényajtókat
A modern organikus stílus hívei új lendületet kaphatnak. Akár a skandináv stílushoz...