Hogyan frissítsük fel a kertünket?


Sokszor nagyon megszokottnak tűnik a kert. Most abban szeretnénk segítséget nyújtani, hogyan frissítsük fel saját kezűleg, s mindezt viszonylag olcsón.

Varázsoljuk újjá a kerti szegélyt

Érdemes kicsit átalakítani a növényágyások előtti kerti szegélyeket. Nincs írott szabály arra, hogyan kell kinéznie egy kerti szegélynek. Van aki a nyers kőből kirakott, íves, romantikus formavilágot szereti jobban, mások pedig a határozott egyenes vonalvezetést részesítik előnyben. Utóbbi esetben kicsit modernebbnek tűnik majd a kertünk. Az anyaghasználat is változó. Használhatunk terméskövet, előre öntött szabályos formákat, téglát, fa cölöpöket, de akár használt üvegből is készíthetünk egyedi szegélyt.

 

Ültessünk színes virágokat

A kertünk szabad részeire, így például a sövény elé, ültessünk színes virágokat. A dália régről ismert, a liliom pedig manapság (is) kedvelt, nyáron virágzó, magasabbra növő virág. Az árvácska és a petúnia alacsonyabb növekedésű, előbbit inkább ágyásokba ültetve, utóbbit ámpolnában, kaspóban nevelve, csüngő növényként tartsuk. Színes levelű vagy virágzó cserjéket is ültessünk a kertbe.

Alakítsunk ki egy konyhakeret

Alakítsunk ki egy olyan területet, mely nemcsak szép, de hasznos is. A legtöbb fűszer- és gyógynövény egész nyáron virágzik, és a növények leveléből, terméséből ízes fűszereket, gyógyteákat készíthetünk. Manapság igen közkedvelt a levendula, melyből teát, szörpöt, sőt még lekvárt is lehet készíteni. A rozmaringgal húsételeinket ízesíthetjük, a zsályából gyógyteát készíthetünk, míg a mentát a nyári limonádéba vagy koktélunkba tehetjük természetes ízfokozóként. Egy egyszerűbb konyhakertet mi magunk is kivitelezhetünk néhány ezer forint ráfordítással.

Öltöztessük át a kerti bútorokat

Fordítsunk egy kis időt a kerti bútorok ápolására és karbantartására is. Mind a műanyag, mind a fa bútorokhoz kaphatók különféle tisztító- és ápolószerek. Érdemes szakszerűen és rendszeresen kezelni őket, mert a napsugárzástól idővel minden anyag elfárad és megfakul. Ha végeztünk a karbantartási munkákkal válasszunk olyan színű textíliákat a bútorokhoz, mely harmonikusan illeszkedik a kert, és az újonnan ültetett kerti virágok színvilágához.

Ha komolyabb munkát szeretnénk, forduljunk szakértőhöz

Ha úgy érezzük, hogy nincs elég bátorságunk vagy szakértelmünk egy-egy kerti munkába belefogni, vagy ha nagyobb átalakítást szeretnénk elvégezni a kertünkben, mielőtt hozzákezdenénk a megoldhatatlannak tűnő feladatnak, kérjük ki egy szakértő véleményét, vagy olvassunk utána az adott kerti témának a különféle szakmai oldalakon. A kertelunk.hu oldalon például sok-sok ötletet és hasznos kerti tanácsot lehet találni. (X)

 

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Hogyan válasszunk klímát?
Elstartolt a nyár! Idén igazán kegyes hozzánk az időjárás, már hetek óta élvezhetjük...
Bárány Sándor
Padláslépcső építése
Kedves Sándor! Padláshoz vezető lépcsőt szeretnénk építeni.
Bárány Sándor
Penészes a lakás. Mi lehet a megoldás?
Kedves Bárány Sándor! Penészesedésre keresek megoldást.
Bárány Sándor
Vályogház javítása Ytonggal
Kedves Sándor! Két éve vettem egy vályogtéglából épült házat, amiről később kiderült,...
Vagány hely a virágoknak
Igazi városi kiskertészeknek is jól jöhet a falra ez a dekoratív kispolc, ami az...
Fűlepte karosszék
Sokszor mondjuk, hogy egy-egy bútordarabot a természet inspirálta, de az egészen...