Edénykert influenza ellen


Zsálya, rozmaring, kakukkfű - a leggyakoribb fűszernövények, melyek influenza, meghűlés esetén is kiváló hatásúak. És nem utolsó sorban bármikor cserépbe ültethetők.

Ezek a közismert növények könnyen beszerezhetők kertészetekben, piacokon vagy szupermarketekben. Csak egészséges, dús növényzettel rendelkező növény vegyünk! Legjobb, ha edényekbe csoportosan ültetjük őket, így felhasználásuk mellett mozgatható lakásdíszként is szolgálnak. E növények mindegyike szárazságtűrő, déli, napos helyet kedvel, és egymást jól kiegészítik.
A beültetéshez szükségünk lesz egy 40 cm átmérőjű, minimum 30 cm mély, alul lyukacsos cserépedényre, 1 db rozmaringra, 3 orvosi zsályára és 5 db közönséges kakukkfűre. Az edény aljára tegyünk 5 cm vastagságban kavicsot vagy törött cserepet a vízelvezetés érdekében.
Kakukkfű

Az általános virágföldet keverejük be 1/4 rész homokkal. Tegyük a cserépbe, és ültessük bele a növényeket. Középre kerüljön a rozmaring, amely 60 cm magasra is megnő. Köré ültessük a zsályákat, amelyek 40 cm magas, terebélyes bokorrá fejlődnek. A szélekre ültessük a kakukkfüveket, amelyek a megmaradt hézagokat fogják kitölteni.



Az így létrehozott bio egészségládánkat elég hetente egyszer öntözni. Ezeknek a növényeknek ne a levelét, hanem csak a tövét locsoljuk, mert nedvesen veszítenek az illatanyagukból. Néhány év múlva elfásodnak a tövek, ennek megakadályozására tőosztással szaporítsuk őket (tavasszal kihúzzuk a növényt gyökerekkel, és késsel felezzük, harmadoljuk). Mini edénykertészetünk növényeit fűszerként a mediterrán konyha remekeihez is használhatjuk, de ilyenkor, ősszel és télvíz idején házi patikánkban is nélkülözhetetlenek.

Rozmaring

Zsálya

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Megújult a HAJDÚ legsikeresebb sorozata
A HAJDU Zrt. számára a minőségi, megbízható termékek gyártása és a termékekhez kapcsolódóan...
Deák Marcsi
Tehetek-e padlószőnyeget a fürdőszobába?
Kedves Marcsi! Fürdőszobám újítottam fel, fa födém, fehér rusztikus bútor bükk munkalappal,...
Kamarás Borbála
Mire használhatok egy antik terítőt?
Kedves Borbála! Ajándékba kaptam egy szinte nem is használt, kb. 150 éves, téglalap...
Családi idill angolosan
Évek óta dédelgetett álom vált valóra, amikor elkészült Juditék angol stílusú, ízig-vérig...
Szaunák és szaunázási szokások
Szaunázni nemcsak egészséges, de ha az igényeinknek megfelelő, átgondoltan és nagy...