Gazdaságos a zöldellő tető


Nem csupán a kert vagy a házfal lehet harsányzöld, de a tető is, főleg akkor, ha  élő, zöldellő vegetáció díszíti. A már csak legendákban élő Szemiramisz függőkertjét ugyan nehézkes lenne egy panelházra telepíteni, de cserjékkel, kisebb bokrokkal vagy zuzmó-szerű növényekkel már érdemes próbálkozni. 

Egyre komolyabb és fejlettebb iparág épül az épületek tetejére telepített kertek köré. A vegetáció ápolása és a speciális elhelyezés miatt a födémek megerősítése, a szigetelés különleges anyagokat és bánásmódot igényel. Azonban megéri a befektetés és a fáradozás, mert a konkrét gazdasági haszon mellett joggal érezhetjük majd úgy, hogy tettünk a valamit környezetünkért. Ez oly annyira igaz, hogy a hatályos jogszabályok szerint Németországban mentesül a csatornadíj megfizetése alól az, akinek zöldellő kert virít a tetőszerkezetén.

Extenzív vagy intenzív?
Kezdjük a legelején: bármilyen tető benépesíthető növényzettel. A főszabály szerint a 15 foknál nagyobb lejtésű tetőszerkezet esetén olyan speciális tartószerkezetet kell telepíteni, ami megfogja a termőtalajt és megakadályozza annak lecsúszását. Ha eldöntöttük, hogy „parkosítjuk” a házat, arról is határozni kell, milyen típusú kertet hozunk létre. A funkció, az ápolási igény és a betelepített növények alapján két kategóriába sorolják a zöldtetőket: extenzív és intenzív típusokat különböztetnek meg.

Zöld szőnyeg
Gyakoribb választás az extenzív tető, mivel az ilyen típusú telepítések sokkal kevesebb munkát és törődést igényelnek, mint az intenzív vegetáció esetében. Általánosságban kijelenthető: extenzív tető esetében 10-15 centiméternyi ültető közegre van csupán szükség, amely minimális terhelést jelent a tetőzetnek, valamint csupán a telepítés első évében kell külön figyelmet fordítani a vegetációra. Hátránya azonban, hogy nem teremt igazi kerthatást, hisz az apró, mohaszerű növényei beborítják a rendelkezésre álló felületet és csupán keskeny utakat szokás ilyenkor szabadon hagyni a gondozás érdekében. Az extenzív tetőkön leggyakrabban előforduló növények a Fehér, Kaukázusi, Örökzöld vagy a Kövi varjúháj, a Napcsillag, a Vadkakukkfű, a Kövirózsa és a Törpe nőszirom.

Kert a magasban
Az intenzív zöldtető maga lehet a korábban említett függőkert, amelynek segítségével új teret teremthetünk magunknak. A talajtakaró vastagsága itt 25 centiméter körül van, a terhelés pedig jelentősen nagyobb, mint az extenzív változat esetében. Így azonban valódi kert-élménnyel gazdagodhatunk, hisz a gyeptől a bokrokon át a fákig, lényegében bármit ültethetünk, kis tereket kialakítva a pihenéshez. Az intenzív jelző ez esetben a ráfordított munkára is vonatkozik: a szakemberek szerint ugyanis jóval munkaigényesebb, mint a hagyományos kertek esetében. A város feletti lugas azonban mindért kárpótol.

Megéri telepíteni
A tetőkertek  - azon túl, hogy mutatósak -  nagyon hatékony hőszigetelőként működnek, nyáron árnyékolnak, télen szigetelik az épületet, de a rezsi csökkenése mellett kímélik a csatornarendszert is, mivel a csapadék akár 80 százalékát is megkötik. (Ezzel magyarázható a német jogszabály.) A növények elpárologtatják a felszívott vizet, így párásítják a környezetet, valamint megkötik a szálló port, ezáltal megkönnyítik az asztmások és allergiások életét. Aki attól tart, hogy a növények gyökeresedésükkel tönkre teszik a tetőszerkezetet, megnyugodhat: rengeteg professzionális szigetelő megoldás létezik már erre a problémára.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Indiánnyár otthon
Ráérünk még a fűtött szobára meg a téliesítésre gondolni. Reggelizzünk, ebédeljünk,...
Bárány Sándor
Padláslépcső építése
Kedves Sándor! Padláshoz vezető lépcsőt szeretnénk építeni.
Bárány Sándor
Penészes a lakás. Mi lehet a megoldás?
Kedves Bárány Sándor! Penészesedésre keresek megoldást.
Bárány Sándor
Vályogház javítása Ytonggal
Kedves Sándor! Két éve vettem egy vályogtéglából épült házat, amiről később kiderült,...
Modern kivitel és hőkontroll találkozása a Terrán kínálatában
Ahogyan a legtöbb divatirányzat, úgy a tetőtrendek is folyamatosan változnak. Míg...
Az igazán gondtalan otthon titka
Manapság már nem csak azért építünk házat, hogy fedél legyen a fejünk fölött. A modern...