Falra futó kertek


Nincs jobb albérlő egy növénynél, hisz pénz helyett oxigénnel fizet – ezt vallotta a XX. század egyik leghíresebb építésze, Friedensreich Hundertwasser. Vitathatatlan: kevés szemet gyönyörködtetőbb dolog van van egy borostyán-szakállal büszkélkedő, régi háznál. De nem árt-e többet a házfalra telepített kert, mint amennyi élményt a látvány nyújt?

Nincs egyértelmű válasz arra, hogy a borostyán, vadszőlő, vagy más, falfutó növény árt-e a falaknak. Az biztos: aki egyből felel erre a kérdésre, elhamarkodottan teszi. Ami bizonyosnak látszik: kezeletlen, vagyis vakolat vagy hőszigetelő-réteg nélküli falra, panelházakra semmi esetre sem érdemes zöld díszt telepíteni.

Probléma-e a hajszálrepedés?
A futónövények szívó- vagy kapaszkodógyökerekkel rögzítik magukat a függőleges felületen. Ezek óhatatlanul hajszálrepedéseket okoznak a falban, ami semmiféle gondot nem okoz, amennyiben tisztességes kivitelezők, jó alapanyagokkal dolgozva készítették el az épület homlokzatát. Ilyenkor ugyanis a tégla és a vakolat között nincs hézag, és a növény nem képes elválasztani őket egymástól. Ezzel szemben a csupasz betonon felkúszó zöld a nyers anyagba üt hajszálrepedéseket, így a beton szivacsként hajlamos magába szívni a vizet. Az így bekerült folyadék ezt követően – persze évtizedek alatt – fagyás-olvadás miatti térfogat-ingadozásával destabilizálhatja a falazatot. Ugyanez a jelenség a tisztességesen felépített téglaházaknál nem jelentkezik. Emellett számolnunk kell azzal, hogy a futónövényeknek is szüksége van tápanyagra, amelyet óhatatlanul a falból is ki akarnak nyeri, de ennek elejét lehet venni levéltrágyázással, ami serkenti a növekedést - bár a borostyán amúgy is vitális: egy tő akár 8-10 négyzetmétert is képes beteríteni.

Bogaras gondok
A falikert letagadhatatlan előnye – az esztétikumon túl – a természetes légkondicionálás. A sűrű levélzeten keresztül ugyanis a napfény alig hatol át, ezzel markánsan csökken az épület felmelegedésének lehetősége. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy minden növény egyben a bogaraknak és a gyíkoknak is jó búvóhely. A szúnyoghálók és egyéb rovarriasztók világában azonban ez sem lehet akadály. A csodálatos eredmény érdekében pedig különösebb kertészeti tudásra sem kell szert tenni, hiszen a legtöbb futó igénytelen, különösebb gondoskodásra nem tart igényt. Cserébe viszont frissíti a levegőt és romantikus hangulatot kölcsönöz.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Hogyan válasszunk klímát?
Elstartolt a nyár! Idén igazán kegyes hozzánk az időjárás, már hetek óta élvezhetjük...
Bárány Sándor
Padláslépcső építése
Kedves Sándor! Padláshoz vezető lépcsőt szeretnénk építeni.
Bárány Sándor
Penészes a lakás. Mi lehet a megoldás?
Kedves Bárány Sándor! Penészesedésre keresek megoldást.
Bárány Sándor
Vályogház javítása Ytonggal
Kedves Sándor! Két éve vettem egy vályogtéglából épült házat, amiről később kiderült,...
Vagány hely a virágoknak
Igazi városi kiskertészeknek is jól jöhet a falra ez a dekoratív kispolc, ami az...
Fűlepte karosszék
Sokszor mondjuk, hogy egy-egy bútordarabot a természet inspirálta, de az egészen...