Harcban a gyomokkal


A tavasz beköszöntével a kerti növények mellett a gyomok is újra megjelennek. Kezdődhet egy újabb éves harc a járdaszélen, a fal tövében vagy a kerítések mellett kibújó pitypanggal, csalánnal, tarackkal és társaikkal.

Szerencsére manapság sok féle gyomirtó áll rendelkezésünkre, közöttük számos totális hatású szer, amelyek a növények zöld részein (levélen, száron) át felszívódva pár nap alatt kiiktatják a hívatlan vendégeket. Szinte minden növényvédőszer-gyártó cég palettáján megtalálhatóak az ilyen totális hatású szerek, másnéven glifozátok, számtalan márkanévvel, de ugyanarra a hatóanyagra alapozva. Bár dicséretes a kínálat, de ez a széles paletta el is bizonytalaníthatja a felhasználót. Melyiket érdemes választani? Van, aki csak az árat nézi, és van, aki inkább a minőséget – persze vannak tényezők, amelyeket semmiképp nem hagyhatunk ki a számításból!

A termékek között jelentős különbségek lehetnek a hatóanyag mennyiségében, formulájában és – amiről sosem szabad elfeledkezni – a hozzáadott segédanyagok mennyiségében és minőségében is. A glifozát hatóanyag ugyanis önmagában képtelen bejutni a növénybe, azaz hatástalan marad, ha nincs mellette megfelelő adalékanyag. Tulajdonképpen nem is a hatóanyagbéli különbségek döntik el a szerek közötti hatáskülönbséget, hanem a vivőanyagok mennyisége és minősége. A legnagyobb problémák a nyári, száraz, aszályos időjárási körülmények között adódhatnak, mivel ilyenkor a növényeket borító viaszréteg megvastagodik és a hatóanyag nehezebben jut be a növénybe. A csapadékosabb időszakban pedig az okozhat gondot, hogy a lassan felszívódó formulákat az eső lemossa, még mielőtt bejutottak volna a gyomokba. Ilyenkor sem várhatunk megfelelő eredményt. Hasonlóan nehéz a szőrözött levelű gyomok irtása is. A nem megfelelő segédanyaggal ellátott termékek ugyanis el sem jutnak a levél felületére, fennakadnak a szőrökön, így nem tudják kifejteni hatásukat. Ha el akarjuk kerülni ezt a bosszúságot és a dupla munkát, célszerű olyan terméket választani, amely szélsőséges időjárási körülmények között is minden gyom ellen hatékony!

A Glialka® Star talán a legismertebb, totális gyomirtó szer a magyar piacon – népszerűsége nem véletlen:
•    egyedülállóan kálium só formában tartalmazza a hatóanyagot, ezért környezetbarátabb, mint más glifozátok,
•    gyors felszívódása révén sokkal kisebb a lemosódás veszélye,
•    speciális segédanyagainak köszönhetően még a nyári kánikulában is gyorsan bejut a növényekbe,
•    a növényeken belül is nagyon gyorsan szállítódik, így a gyomok pusztulása is gyorsabb, látványosabb,                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     •    a gyors szállítódás révén még a nehezen irtható, tarackos gyomok ellen is biztonsággal használható (pl. tarack, nád).

Mindezeket figyelembe véve érdemes végiggondolni, milyen totális gyomirtót alkalmazunk. Az alapvető kérdés mindig az, hogy inkább a néhány forinttal olcsóbb árat vagy a biztosabb megoldást választjuk. (x)

 

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Indiánnyár otthon
Ráérünk még a fűtött szobára meg a téliesítésre gondolni. Reggelizzünk, ebédeljünk,...
Bárány Sándor
Padláslépcső építése
Kedves Sándor! Padláshoz vezető lépcsőt szeretnénk építeni.
Bárány Sándor
Penészes a lakás. Mi lehet a megoldás?
Kedves Bárány Sándor! Penészesedésre keresek megoldást.
Bárány Sándor
Vályogház javítása Ytonggal
Kedves Sándor! Két éve vettem egy vályogtéglából épült házat, amiről később kiderült,...
Hogyan válasszunk klímát?
Elstartolt a nyár! Idén igazán kegyes hozzánk az időjárás, már hetek óta élvezhetjük...
Vagány hely a virágoknak
Igazi városi kiskertészeknek is jól jöhet a falra ez a dekoratív kispolc, ami az...