Akik értenek a növények nyelvén


Köztudott, hogy a növényeknek is szükségük van tápanyagokra. Ami számunkra egy jól sikerült, friss rántotthús, az a növények esetében az ásványi tápelemeket jelenti.

A tápelemeket a gyökereken, illetve bizonyos mértékben a leveleken keresztül is fel tudják venni a növények. Gyakran előfordul azonban, hogy nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű és összetételű tápanyag a talajban, ilyenkor növényeink éheznek. Különösen nagy veszélynek vannak kitéve a cserepes és a balkonládába ültetett növények, mivel a talajban lévő tápanyag szintje és a tápelemek aránya lassan, de fokozatosan csökken, változik. Lehet, hogy kezdetben ezt nem vesszük észre, de aki figyelmes, és ért egy kicsit a növények nyelvén, észreveheti ezeket az árulkodó jeleket. A növények éhezése sokszor nem közvetlenül tápelemhiányos tünetekben jelentkezik, inkább gyengül az ellenállóképességük, ami fogékonyabbá teszi őket mindenféle kártevők és kórokozók támadásaival szemben. Abban az esetben, ha megjelennek a tápelemhiány tipikus tünetei – mint például a sárgás szín, a levélerek közötti rész kifakulása, a levél szélének elszíneződése –, akkor már nagy gond van. Jobb mindezt megelőzni, és kicsit odafigyelni növényeinkre!

Ne hagyd, hogy éhezzenek!
A virágos és balkonládás növényeknek, illetve az örökzöldek igényeire szabva fejlesztették ki a Wuxal® Virág műtrágyát, ami ideális arányban tartalmazza a virágok és dísznövények számára szükséges tápelemeket. Speciális, lassú feltáródású nitrogén formulája folyamatosan szolgáltatja a tápanyagot. Hozzávetőlegesen 250 gramm műtrágyával 6-10 négyzetmétert kezelhetünk. Fontos, hogy a műtrágyaszemcséket egyenletesen jutassuk a területre, és a kezelés után öntözzük meg.  Cserepes növényeknél a virágföldbe is bekeverhetjük – például átültetésnél –, ebben az esetben 3-6 dkg műtrágyát adjunk 10 liter virágföldhöz. Ha tápanyagokkal dúsított virágföldet használunk, a fenti adagot arányosan csökkentsük a túladagolás elkerülése érdekében.


 

Meghálálják a gondoskodást
Érdemes a lombtrágyázás nyújtotta előnyökkel is élni, hiszen így gyorsan és veszteségmentesen tudjuk a tápelemeket átadni. Ezt már elég korán felismerték, hiszen az első dokumentált lombtrágyázást 1844-ben hajtották végre egy citrusültetvényen. Persze, akkor még nem ismerték a korszerű, formulázott lombtrágyákat, de bizonyára örömmel használták volna a Wuxal® Super lombtrágyát, amelyet univerzális összetétele miatt minden növénynél sikerrel alkalmazhatunk. Használata nagyon egyszerű: 40-60 ml, azaz 2-3 kupaknyi oldatot kell önteni 10 liter vízhez, és utána ezzel permetezni. Természetesen, ha kevesebb lombtrágyára van szükségünk, arányosan csökkentsük a víz, illetve a Wuxal® Super arányát.

 

 

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Hogyan válasszunk klímát?
Elstartolt a nyár! Idén igazán kegyes hozzánk az időjárás, már hetek óta élvezhetjük...
Bárány Sándor
Padláslépcső építése
Kedves Sándor! Padláshoz vezető lépcsőt szeretnénk építeni.
Bárány Sándor
Penészes a lakás. Mi lehet a megoldás?
Kedves Bárány Sándor! Penészesedésre keresek megoldást.
Bárány Sándor
Vályogház javítása Ytonggal
Kedves Sándor! Két éve vettem egy vályogtéglából épült házat, amiről később kiderült,...
Vagány hely a virágoknak
Igazi városi kiskertészeknek is jól jöhet a falra ez a dekoratív kispolc, ami az...
Fűlepte karosszék
Sokszor mondjuk, hogy egy-egy bútordarabot a természet inspirálta, de az egészen...