Növények a magasban


Városi viszonylatban nincs felemelőbb látvány, mint a zöldellő tetőkert az emeletes házak tetején. Minden bizonnyal ez a műfaj a legtöbb városlakó álmainak netovábbja és a szépen kialakított, örökzöldekkel és virágos növényekkel beültetett tekőkert valóban páratlan élménnyel ajándékozza meg tulajdonosát.

Mielőtt önfeledten belevetnénk magunkat a tervezésbe, a tetőkertek esetében nagyon fontos, hogy számoljunk a födém teherbírásával is. Ez nemcsak a növényzetet érinti, de az ültetőközeg és a burkolóanyag kiválasztásánál is tartsuk szem előtt. Mi a szokványos kültéri burkolólapok helyett a fát választottuk változatos felhasználhatósága és esztétikai értéke miatt. A gondosan nevelt növényzet és a díszes kaspókba, dézsákba ültetett virágok mellett fontos a dekoratív világítás megtervezése is. Ötletes megoldásokkal tovább növelhetjük a kert értékét, és egyedi arculatot adhatunk az egész tetőnek az esti órákban is.


1. Mint bármely más kert, a tetőkert esetében is az az egyik legfontosabb szempont, hogy gyönyörködtessen és pihentessen. Éppen ezért egy minden oldalról más-más vízképet mutató szökőkutat alakítottunk ki a tetőn: a víz egy kőtömbből zúdul a tartályba, amelyet három csobogó tart állandó mozgásban. Annak érdekében, hogy a dinamikus látvány valóban élvezetes legyen, egy kiemelt, díszfűvel körbeültetett, faburkolatos padot terveztünk a kis vízeséssel szemben, ami tárolóként is szolgál. A pad mellett továbbhaladva dobogót létesítettünk szintén falécekkel burkolva, amelynek különlegessége, hogy a beültetett fák alatt kapott helyet. Így néhány díszpárnával, az árnyékot adó fák legyezőszerű takarása alatt kényelmes pihenősarkot alakítottunk ki.

2. A padlószint megmozgatásával, néhány lépcsőfokon keresztül juthatunk el a központi térbe, ahol egy kényelmes méretű étkezőasztal mellett fapadok kaptak helyet. Ezt a részt, mely a társasági élet középpontja, elegáns napvitorla védi az időjárás viszontagságaitól. A szökőkút erről az oldalról egyszerű kőpultnak látszik, ami rakodófelületként is szolgál egy-egy étkezés vagy összejövetel alkalmával.3. A tetőkert délnyugati részén helyeztük el a napozóágyakat, amelyekhez díszkaviccsal burkolt zuhanyzó is tartozik. A zuhanyzót vidám, élénksárga színre festett fal választja le az étkezőrészről, a külvilág felől pedig kazettákba ültetett bambuszsövény védi. Az ilyen színes térhatároló falak optikailag nagyítják a teret, és karakteres térformálói lehetnek a kertnek.

4. A biztonság érdekében a tetőteraszt kiemelt látszóbeton növénykazetták szegélyezik, melyek a lehatárolás mellett értékes látványelemek is. A kazetták eltérő magasságúak a szerint, hogy a növények milyen földvastagságot igényelnek. Ültetőközegként terveinkben könnyített tetőföldkeverék szerepel, illetve a kazettákat előzőleg megfelelően kell szigetelni és drénezni. A növények közül laza lombozatú díszfüveket, színes virágú évelőket és örökzöld cserjéket részesítettünk előnyben, amelyek hatásosan oldják a szögletes mértani formák merevségét.

Massány Edina cikkéből

Még több ötletért lapozd fel a szeptemberi Otthont.

 

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Kényelem és dizájn mindenekfelett: padlópárnák a láthatáron
Ki ne szeretne a földön, egy kényelmes párnán üldögélni akár otthon, akár a barátoknál?...
Bárány Sándor
Lehetne a zuhanyzótálca öntöttbetonból?
Kedves Sándor! Öntött beton zuhanyzótálcát szeretnénk a nyaralóba.
Deák Marcsi
Hogyan tegyem kényelmesebbé Chesterfield kanapémat?
Kedves Marcsi ! Chesterfield Classic ágyazható kanapét vettem a nappalimba méregdrágán....
Asztali lámpa színesen
Praktikus, könnyen kezelhető asztali lámpa, harang búrával és praktikus fogantyúval...
Párizsban található a legvidámabb szálloda
A Montmartre-hez közel található a legjátékosabb, legvidámabb szálloda, amelynek...