A zöld szoba


A városi létnek számtalan előnye van, de a területi korlátok mindig problémát okoznak. Ezúttal a városi kerttel foglalkozunk, ami szűkös méretei miatt igazi kihívást jelent a tervezőnek és a tulajdonosnak egyaránt, de felmérve az igényeket és a lehetőségeket, néhány alapelvet figyelembe véve szép és nyugodt oázist teremthetünk.

Mielőtt elkezdenénk a tervezést, vegyük sorra azokat a szempontokat, amelyeket szem előtt kell tartanunk, ha városi kertben gondolkodunk.

1. A legtöbb városi kertben gyakran egyetlen pillantással át tudjuk tekinteni az egész területet.
A kert szimmetrikus vagy eltérő ritmusban való osztásával azonban izgalmasabbá tehetjük a teret, optikailag megnövelhetjük a méretét, és az egyes elemek ritmusos ismétlésével változatosabbá tehetjük a képet.

2. Már az elején fontos eldönteni, hogy a kert a kikapcsolódás, a pihenés, vagy inkább a társasági események, a szórakozás színtere lesz, esetleg mindez együtt? Ideális esetben egy ilyen kis kert úgy működik, mintha a nappali szabadtéri meghosszabbítása lenne.3. Kondicionáló hatása mellett az intim élettér leválasztásában, azaz a takarásban is nagy szerepet játszik a növényzet. Ugyanakkor olyan fajokat, fajtákat ültessünk, amelyek kordában tarthatók, és évek múltán sem hatalmasodnak el a rendelkezésre álló területen. Fontos, hogy ne csak a nyárra gondoljunk! Úgy válogassuk meg a növényeket, hogy egész évben gyönyörködhessünk a látványban. A zárt kertek legtöbb esetben kevés napfényt kapnak, ezért az árnyékos részeket szintén figyelembe kell venni a telepítésnél.

4. A növények nemcsak méretükben, lombfakadási, virágzási idejükben, de színeikben, levélformáikban, felületeikben is - a viaszostól a bolyhosig - eltérnek egymástól. Kisméretű díszkert kialakításánál azonban nem érdemes túl sokféle formát és színt belezsúfolni az apró térbe, kövessük inkább a kevesebb több elvét.

5. A burkolatok tekintetében is széles palettáról válogathatunk. Bátran keverhetjük a felületeket, a színeket, a formákat vagy éppen a rakási mintákat. Itt is a letisztultság és az átláthatóság legyen az alapelv.

Massány Edina cikkéből

Ha több ötletre vagy kíváncsi, lapozd fel az Otthon júniusi számát.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Itt az összecsukható vizes palack!
Mit szólnál egy olyan üveghez, amit egyszerűen összecsukhatsz, ha már kevesebb benne...
Deák Marcsi
Új színben a nappali
Kedves Marcsi! A nappali hangulatát szeretném feldobni új szín szerepeltetésével....
Design óra egyedülálló számlappal
A Hong Kong-i székhelyű anicorn designstúdió új órakollekciójának különlegessége...
A terazzo már a bútorokat is meghódította
A régi terazzo burkolatok új formában, új alapanyagokkal újra divatba jöttek. Amellett,...