Karácsonyi kaktusz, a tél virágzó növénye


Amikor odakint minden kopár, szobanövényeink örvendeztetnek meg bennünket üde zöldjükkel. Közülük az egyik legegyszerűbben gondozható, a télen virágzó karácsonyi kaktusz.

A Brazíliából származó karácsonyi kaktusz az egyik legkedveltebb szobanövény. Több színben is pompázó virágai októbertől márciusig nyílnak, gyakran éppen az ünnepi időszak alatt díszíti otthonunkat. A karácsonyi kaktusz népszerűségét annak is köszönheti, hogy viszonylag kevés ápolás mellett is gazdagon virágzik, virágzási ideje sokáig tart.

 

Így gondozzuk a karácsonyi kaktuszt

Ahhoz, hogy a növény télen virágozzon, a nyári hónapokban nem szabad túlságosan öntözni, sem tápoldatozni. A nyári hónapok jelentik a növény számára a pihenés időszakát. Ilyenkor kitehetjük a szabadba, félárnyékos helyre, a tűző napsütéstől óvjuk, két locsolás között hagyjuk földjét kiszáradni.Ősszel aztán vigyük vissza a lakásba és állítsuk cserepét világos, de nem túl meleg helyre. Hetente egyszer tápoldatozzuk, de arra ügyeljünk, hogy ne öntözzük túl a növényt. Tartsuk állandó helyen, ne mozgassuk, ne forgassuk a cserepet. Ha megfelelő helyen tartjuk, azt megszokja. A karácsonyi kaktusz túl meleg helyiségben nem virágzik, a 15-20 celsius fok ideális számára. Ha azt tapasztaljuk, hogy bimbóit hullatja, szinte biztos, hogy ennek a túl magas hőmérséklet az oka. A puha és sárga levelek a túlzott öntözést jelzik. Kedveli a magas páratartalmat, ezért a leveleket vízzel permetezhetjük, a cserepet pedig nedves kavicsrétegre állíthatjuk.

Kétévente ültessük át és ősztől folyamatosan tápoldatozzuk, így biztosan virágzik majd. Levéldugványokkal szaporíthatjuk. A takácsatkák, a viaszos pajzstetvek és a pajzstetvek károsíthatják, ellenük mindenképpen a megfelelő szerekkel védekezzünk.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Megújult a HAJDÚ legsikeresebb sorozata
A HAJDU Zrt. számára a minőségi, megbízható termékek gyártása és a termékekhez kapcsolódóan...
Massány Edina
A könnyezőpálma is lehet beteg?
Kedves Edina! Van egy könnyezőpálmám, ami nincs túl jól.
Kamarás Borbála
Mire használhatok egy antik terítőt?
Kedves Borbála! Ajándékba kaptam egy szinte nem is használt, kb. 150 éves, téglalap...
Kamarás Borbála
Az üveg küszöbhöz kell-e páraszívó párna?
Kedves Borbála! Már elkészítettük az "üveges" küszöbhöz a vályút és megvan az üveg...
Vagány hely a virágoknak
Igazi városi kiskertészeknek is jól jöhet a falra ez a dekoratív kispolc, ami az...
Függőleges kertek világszerte
A nagyvárosokban, ahol minden négyzetcentiméter kincs, egyre népszerűbbé válnak a...