hirdetés
hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés
hirdetés

Hogy lesz szép a pázsit?

Amíg tart az indián nyár, ráfér a pázsitra a gondoskodás, különösen, ha azt szeretnénk, hogy kertünk jövőre is szemet gyönyörködtető legyen. Még nem késő elszórni az új magokat a nyári forróságban meggyötört részekre és a gyomok ellen is sok mindent tehetünk.

Új gyep létesítésére – csakúgy, mint a meglévő felújítására – kedvező időszak a szeptember. Nincs már szárazság, de nincs még hideg sem, sőt, az eső is gyakoribb, így az elszórt magoknak van idejük megerősödni.



+ A felső 20-30 cm-es talajréteg tápanyagban gazdag termőföld legyen.
+ Ásás után a talajfelszínt egyengessük el, ezután vessünk: egy négyzetméterre általában 4 dkg fűmagot szórjunk.
+ Mindig vegyük figyelembe, hogy mire használjuk a szóban forgó területet, hogy napos-e vagy árnyékos és, hogy tudjuk-e rendszeresen öntözni, ha netán szárazabb napok következnek. Ennek megfelelően válasszuk ki a magkeveréket. Például idős fák lombkoronája alá árnyéktűrő fűmagkeveréket érdemes vetni.

A jó pázsit, a szép gyep



+ A jó keverék mindig tartalmaz elterülő és szálasra bokrosodó füveket egyaránt. A pázsit főként finom levelű aljfüvekből áll, míg a gyep igénytelenebb füvekből tevődik össze, ápolására kevesebb gondot kell fordítani.
+ A merevebb építészeti elemeket tartalmazó kerthez a pázsit illik jobban, a tájképi kerthez a gyep.
+ Még üdébb a zöldellő pázsit látványa, ha virágok tarkítják, ráadásul oldottabbá teszi az architektúra szigorát. Többféle virágból érdemes választani, így ősz végéig virágzó gyepszőnyegen lépkedhetünk.

Ha gyorsan akarunk eredményt



Meredek rézsűkön, főleg nagy felületen vagy, ha egy-két hét alatt kell kész kertet varázsolni, célszerű gyeptéglázni, vagy gyepszőnyeget teríteni. Ez utóbbi 5-8 méter hosszú és 80-100 cm széles, előnevelet gyepcsík, melynek speciális talajkeverékét a gyökérrel sűrűn átszőtt rétege teszi stabillá. Farúdra csavarva szállítható. Lefektetése előtt az altalajt ugyanolyan gondosan elő kell készíteni, mint a hagyományos füvesítéskor.

Így gondozzuk



+ A füves területet – az időjárás, az esőzések függvényében – bizonyos időközönként nyírni kell. Ne hagyjuk a füvet 8-10 cm-nél nagyobbra nőni, mert akkor elfekszik és úgy nehezebb vágni.
+ Vetés után hat héttel eljön az első kaszálás ideje. Érdemes ezt kézi kaszával végezni, vagy olyan fűnyíróval, mely biztosan nem tépi ki a zsenge szálakat a földből.
+ Ma már számtalan, különféle fűnyíró kapható, válasszunk ezek közül a gyepfelület méretének megfelelő masinát. Szerezzünk be sarok- és szélvágó gépet is a nehezen elérhető helyek gondozására.
+ Öntözzünk és trágyázzunk rendszeresen! Ne feledjük, a szép gyep titka: nyírás, öntözés, tápanyag-utánpótlás, nyírás, öntözés, tápanyag-utánpótlás…

Vakond ellen ricinus



+ A friss fűmagvetést előszeretettel látogatja a vakondok. Elűzésére kíméletes megoldás, ha ricinust ültetünk a kert több pontján.
+ A növény Afrikából származik, nálunk 1-3 méter magasra nő, és mivel fagyérzékeny, csak egynyáriként termeszthető. Nagyon fényigényes, nagyméretű levelei borsózöldek.
+ Füzérszerű virágai nyár végén nyílnak. Termései lehetnek tüskések vagy csupaszok.
+ Magját április végén kell helybe vetni, tápanyagokban gazdag talajba. Két szemet kell egy-egy gödörbe tenni. Kezdetben rendszeresen öntözzük, később jól viseli a szárazságot is. Kerítések, falak mellé ültetve jó takarónövény.



Vigyázat!
+ A ricinus termése erősen mérgező. Hatóanyagának nincs ellenszere, ezért óvodák, iskolák udvarára tilos telepíteni.
+ Ha dísznövényként termesztjük, ajánlatos letörni a virágzatokat, így megakadályozhatjuk, hogy mérgező terméseket fejlesszen.
+ A magokból hidegen sajtolt, tisztított olajának minőségét szigorúan ellenőrzik. Ez a színtelen vagy halványsárga, sűrű folyadék nem tartalmazza a mérget.



hirdetés
Legnépszerűbb témák
Hírek
Ha nem mindegy, hogyan használod kertedet, akkor ott a helyed az idei GardenExpón!
Ha kert, terasz, de akárcsak egy balkon is, a Papp László Budapest Sportarénában évente megrendezett, idén március 22-24. közt megvalósuló GardenExpo ...

hirdetés
Stílusos otthonok
Kaliforniai álom: modern elegancia egy budai otthonban
Egy nagypolgári lakásban rengeteg a lehetőség. Tudta ezt a fiatal pár is, és bel-budai otthonában egyszerre hajtott fejet a régi értékek és a modern ...

Dekor
Mint a mesékben: Jonathan Rachman belsőépítésszel beszélgettünk
Madonna ugyanúgy rajong a munkáiért, mint Oprah Winfrey: Jonathan Rachman enteriőrjei egyszerre modernek és klasszikusak, és mindegyik izgalmas ...

hirdetés


EZT IS Ajánljuk
Praktikus ötletek
Ecet a háztartásban
Univerzális szerként tarthatjuk számon otthonunkban ezt a szúrós szagú folyadékot, mely nem csupán néhány étel nélkülözhetetlen hozzávalója. Ha ...

Praktikus ötletek
Az épített bútor rejtelmei
Nemcsak praktikus, minden kis zugot kihasználó, hanem éppen olyan, amilyennek megálmodtuk. A készbútor ugyan egyszerű és azonnali megoldást jelent, ...

Praktikus ötletek
Amilyen az ágyunk, olyan az álmunk
Az ágy az egyik legfontosabb bútordarabja otthonunknak. Ha kényelmes, lehetővé teszi a pihentető alvást és segít „átvészelni” a hétköznapokat, ...








Fizess elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.



otthon.hu © 2024 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás    Játékszabályzat

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek