Hogy lesz szép a pázsit?


Amíg tart az indián nyár, ráfér a pázsitra a gondoskodás, különösen, ha azt szeretnénk, hogy kertünk jövőre is szemet gyönyörködtető legyen. Még nem késő elszórni az új magokat a nyári forróságban meggyötört részekre és a gyomok ellen is sok mindent tehetünk.

Új gyep létesítésére – csakúgy, mint a meglévő felújítására – kedvező időszak a szeptember. Nincs már szárazság, de nincs még hideg sem, sőt, az eső is gyakoribb, így az elszórt magoknak van idejük megerősödni.+ A felső 20-30 cm-es talajréteg tápanyagban gazdag termőföld legyen.
+ Ásás után a talajfelszínt egyengessük el, ezután vessünk: egy négyzetméterre általában 4 dkg fűmagot szórjunk.
+ Mindig vegyük figyelembe, hogy mire használjuk a szóban forgó területet, hogy napos-e vagy árnyékos és, hogy tudjuk-e rendszeresen öntözni, ha netán szárazabb napok következnek. Ennek megfelelően válasszuk ki a magkeveréket. Például idős fák lombkoronája alá árnyéktűrő fűmagkeveréket érdemes vetni.

A jó pázsit, a szép gyep+ A jó keverék mindig tartalmaz elterülő és szálasra bokrosodó füveket egyaránt. A pázsit főként finom levelű aljfüvekből áll, míg a gyep igénytelenebb füvekből tevődik össze, ápolására kevesebb gondot kell fordítani.
+ A merevebb építészeti elemeket tartalmazó kerthez a pázsit illik jobban, a tájképi kerthez a gyep.
+ Még üdébb a zöldellő pázsit látványa, ha virágok tarkítják, ráadásul oldottabbá teszi az architektúra szigorát. Többféle virágból érdemes választani, így ősz végéig virágzó gyepszőnyegen lépkedhetünk.

Ha gyorsan akarunk eredménytMeredek rézsűkön, főleg nagy felületen vagy, ha egy-két hét alatt kell kész kertet varázsolni, célszerű gyeptéglázni, vagy gyepszőnyeget teríteni. Ez utóbbi 5-8 méter hosszú és 80-100 cm széles, előnevelet gyepcsík, melynek speciális talajkeverékét a gyökérrel sűrűn átszőtt rétege teszi stabillá. Farúdra csavarva szállítható. Lefektetése előtt az altalajt ugyanolyan gondosan elő kell készíteni, mint a hagyományos füvesítéskor.

Így gondozzuk+ A füves területet – az időjárás, az esőzések függvényében – bizonyos időközönként nyírni kell. Ne hagyjuk a füvet 8-10 cm-nél nagyobbra nőni, mert akkor elfekszik és úgy nehezebb vágni.
+ Vetés után hat héttel eljön az első kaszálás ideje. Érdemes ezt kézi kaszával végezni, vagy olyan fűnyíróval, mely biztosan nem tépi ki a zsenge szálakat a földből.
+ Ma már számtalan, különféle fűnyíró kapható, válasszunk ezek közül a gyepfelület méretének megfelelő masinát. Szerezzünk be sarok- és szélvágó gépet is a nehezen elérhető helyek gondozására.
+ Öntözzünk és trágyázzunk rendszeresen! Ne feledjük, a szép gyep titka: nyírás, öntözés, tápanyag-utánpótlás, nyírás, öntözés, tápanyag-utánpótlás…

Vakond ellen ricinus+ A friss fűmagvetést előszeretettel látogatja a vakondok. Elűzésére kíméletes megoldás, ha ricinust ültetünk a kert több pontján.
+ A növény Afrikából származik, nálunk 1-3 méter magasra nő, és mivel fagyérzékeny, csak egynyáriként termeszthető. Nagyon fényigényes, nagyméretű levelei borsózöldek.
+ Füzérszerű virágai nyár végén nyílnak. Termései lehetnek tüskések vagy csupaszok.
+ Magját április végén kell helybe vetni, tápanyagokban gazdag talajba. Két szemet kell egy-egy gödörbe tenni. Kezdetben rendszeresen öntözzük, később jól viseli a szárazságot is. Kerítések, falak mellé ültetve jó takarónövény.Vigyázat!
+ A ricinus termése erősen mérgező. Hatóanyagának nincs ellenszere, ezért óvodák, iskolák udvarára tilos telepíteni.
+ Ha dísznövényként termesztjük, ajánlatos letörni a virágzatokat, így megakadályozhatjuk, hogy mérgező terméseket fejlesszen.
+ A magokból hidegen sajtolt, tisztított olajának minőségét szigorúan ellenőrzik. Ez a színtelen vagy halványsárga, sűrű folyadék nem tartalmazza a mérget.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


A kikelet színe: a zöld
A friss zöld szín maga az élet: az egészség, a kibontakozó tavasz jelképe. Árnyalataiban...
Massány Edina
A sövény szakszerű nyírása
Kedves Edina! Hogy kell nyírni a sövényt, hogy sűrű maradjon?
Deák Marcsi
Milyen színűre fessük a hálószoba falát?
Kedves Marcsi! Segítségedet szeretném kérni a hálószoba falának színe kérdésében....
Kamarás Borbála
Hol találok nekem tetsző poharat?
Kedves Borbála! Azt szeretném megtudni, hogy az alábbi képen látható pohárnak mi...
Kényelem és elegancia exkluzív környezetben
Hévíz egyetlen ötcsillagos szállodája mindössze 600 méterre fekszik a világhírű hévízi...
Corax Bio: mindentudó növényápoló boxok
CoraxBio néven új, a lakosságnak és kiskerttulajdonosoknak szánt termékcsaláddal...