Komposztálj teával!


A tea előnyös élettani hatásairól egész szakirodalom áll rendelkezésünkre, arról azonban még kevés szó esett, mi mindenre használhatjuk a kertben. Természetesen nem az emberi fogyasztásra alkalmas teafűről van most szó, hanem arról, ami növényeink számára a leghasznosabb.

A biokertészkedés egyik alapelve, hogy ne csak a kártevőket akarjuk elpusztítani, hanem a növények védekezőképességét is próbáljuk erősíteni. Nem mindegy, melyik növény mellé mit ültetünk, fontos az egyes fajták társítása. Ám, ha éppen nem tudjuk az egymás számára kedvező növényeket összeültetni, sok bajtól kímélhetjük meg kertünket egy biopermetező szerrel. Ez az úgynevezett komposzt-tea, amelyet a megfelelő hígításban (általában 1 liter vízhez 0,2-0,5 deci) magára a növényre kell ráönteni, de használhatjuk talaj trágyázására is. Ez a sötétbarna lé mikroorganizmusokat és a komposztból kioldódott tápanyagokat tartalmaz, és gyorsabb a hatása, mint a talajba kevert komposztnak. Valójában kiváló minőségű komposzt vízben történő fermentációjával állítják elő, ezért a „tea” elnevezés. A szer nem a tápelemek pótlását szolgálja, hanem a növények és a talajok egyidejű kondicionálását.

Így végezzük a kezelést
A permetezést estére időzítsük, hogy éjjel legyen ideje felszívódni a tápanyagoknak, és a napközben felhevült növényt se öntsük le hideg vízzel. Mivel a vezetékes vízhez klórt adagolnak fertőtlenítőszerként, amely megöli a baktériumokat, hasznos, ha egy éjszakára állni hagyjuk a felhasználni kívánt vizet. Még jobb megoldás, ha esővizet használunk.

Milyen növényeknél ajánlott a komposzt tea?
Bármilyen növényfaj és növénykultúra esetében alkalmazható talaj- és növénykondicionáló szerként, maximálisan 5 %-os oldatban. Hatását háromféleképpen fejti ki a növényekre.
+ Hasznos mikroorganizmusokat juttat a talajba és a növény felületére, ezáltal serkenti a biológiai aktivitást.
+ Humuszanyagokat és egyéb szerves anyagokat juttat a talajba.
+ Növeli a talaj tápanyag tartalmát és levéltrágyaként hat.
Hatására a gyökérzet fejlődik, elősegíti annak növekedését. A lombozat növekedését serkenti, növeli a terméshozamot, növényeink és a termés minősége javul. A kártevőket riasztja, a gombás, vírusos és baktériumos betegségek kialakulását meggátolja. Ellenállóbbá teszi a növényeket a kórokozókkal és kártevőkkel szemben.

Melyik növénynél hogy használjuk?
+ Dísznövényeknél hetente egy alkalommal, folyamatosan alkalmazzuk. Folyton termő zöldségeknél, ahol többször is betakarítunk, célszerű folyamatosan használni.
+ Szoba- és dísznövények esetében az öntözővízhez adva vagy levélpermetként hetente egy alkalommal hatásos. Balkonnövényeknél, muskátlinál jó az öntözővízhez adagolva vagy levélpermetként. A muskátli virágzását elősegíti.
+Szőlőre és gyümölcsfákra egyaránt megfelelő a levélfelületre permetezve.
+Fű, gyep, pázsit esetében ugyancsak a felületre permetezve vagy az öntözővízhez adagolva hamarosan megmutatkozik az eredmény. A zöldségek közül kiemelkedő a hatása a krumplinál és a paradicsomnál, de jól reagálnak rá a fólia alatt termesztett zöldségek is.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Indiánnyár otthon
Ráérünk még a fűtött szobára meg a téliesítésre gondolni. Reggelizzünk, ebédeljünk,...
Massány Edina
A könnyezőpálma is lehet beteg?
Kedves Edina! Van egy könnyezőpálmám, ami nincs túl jól.
Kamarás Borbála
Mire használhatok egy antik terítőt?
Kedves Borbála! Ajándékba kaptam egy szinte nem is használt, kb. 150 éves, téglalap...
Vagány hely a virágoknak
Igazi városi kiskertészeknek is jól jöhet a falra ez a dekoratív kispolc, ami az...
Függőleges kertek világszerte
A nagyvárosokban, ahol minden négyzetcentiméter kincs, egyre népszerűbbé válnak a...