Fókuszban: a jövő háza


A budapesti műszaki egyetem hatvanfős csoportja megtervezte és megépítette a jövő házát. Ez a szolárház háromszor annyi energiát termel, mint amennyit fogyaszt. Az innovatív megoldásokat egy nemzetközi versenyen is díjazták: a madridi Solar Dechatlon Europe fórumán három kategóriában dobogós helyen végzett. Az ODOO projekt névre keresztelt kezdeményezésről a csoport két tagját, Nagy Orsolyát és Birtalan Orsolyát kérdeztük.

- Az új esztendő kapcsán többet foglalkozunk a jövővel - egy olyan csapat pedig, amely jövőbeli házat épített, nyilván még messzebbre tekint. Felmerül a kérdés: milyen világ venne körül minket, ha úgy ötven év múlva beszélgetnénk?
- Talán a technológiai újításokat leszámítva, amelyek a mindennapi életet könnyítik meg, nem sok minden változna.
- És mondjuk száz év múlva?
- Gazdasági vagy társadalmi összeomlásra lehet talán számítani, de a Föld szinte mindent túlél - az emberiség előbb fogja elpusztítani magát, mint a bolygót, ahol él.
- Szerintetek hogy fest a jövő városa?
- Talán inkább vertikális lesz az építkezés iránya, mint horizontális. A későbbiekben sok-sok toronyházat, felhőkarcolót fogunk még látni világszerte, így itthon is.
- Ki találta ki az ODOO nevet, és mit jelent ez pontosan?- A csapat adta a projektnek ezt a nevet, ami tükrözi a házunk szellemiségét. Ha valaki volt már az ODOO-ban, akkor érezheti azt a biztonságot, amit a ház kialakítása nyújt - akár egy odúban. Az odú szó angolosításával próbáltuk meg elérni, hogy a nemzetközi verseny miatt a külföldiek is ki tudják helyesen ejteni a házunk és csapatunk nevét.
- A házat közel két évig építette hatvan hallgató. Mennyire volt nehéz ilyen hosszú időn át ennyi ember munkáját összehangolni?- Talán semmi sem volt ennél nehezebb. Szakmailag is rengeteget fejlődött a csapat minden tagja a tervezés és építés ideje alatt, de az egyéni személyiségfejlődés útján talán még ennél is nagyobb utat tettünk meg.
- Hogyan állt össze a társaság?
- Volt egy építészeti és tervezői csapat, egy csoport az elektromos rendszerért felelt, egy másik pedig az épületgépészetért. A kommunikációra és a szponzorok felkutatására is alakult egy team. Minden csoportnak volt egy vezetője, és egy-egy dologban a konzulens tanárok mutattak utat, támogattak bennünket.- Visszatekintve kik dolgoztak elszántabban: a fiúk vagy a lányok?
- Aki úgy döntött, hogy részese kíván lenni ennek a projektnek, az a szívét-lelkét beleadta a tervezésbe, építésbe kortól, nemtől függetlenül.
- Mi okozta a legnagyobb fejtörést?
- Bizonyos pontokon válaszutak elé érkeztünk és felmerült a kérdés, merre és hogyan tovább.
A fontos döntések meghozatala volt a legnagyobb kihívás. Ez talán érthető, ez idáig egyikünknek sem kellett ilyen jelentős és következményekkel teli döntéssorozatokat hoznunk.
- A házat a tervezők földszintesnek álmodták meg. Gondolván azokra, akik társasházakban, lakótelepeken élnek: elképzelhető lenne ugyanez többszintes kialakításban is?
- Fizikailag végül is megoldható, de semmi értelme nem lenne. Ez a ház így, ahogy van, egyszintes családi házként lett megtervezve, a versenyszituációra adott megoldásokkal.

Vadas Judit cikkéből
Fotó: Danyi Balázs

Ha kíváncsi vagy az Odoo-ra, a folytatást megtalálod az Otthon januári számában.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


A kikelet színe: a zöld
A friss zöld szín maga az élet: az egészség, a kibontakozó tavasz jelképe. Árnyalataiban...
Kamarás Borbála
Milyen lámpát szereltessek a villanytűzhely fölé?
Kedves Bori! Villanytűzhely fölé szeretnék lámpát szereltetni, de nem tudom, hogy...
Deák Marcsi
Tehetek-e padlószőnyeget a fürdőszobába?
Kedves Marcsi! Fürdőszobám újítottam fel, fa födém, fehér rusztikus bútor bükk munkalappal,...
Deák Marcsi
Hogyan helyezzem fel nekem tetsző módon a párduc mintás tapétát?
Párduc mintás tapétát hogyan helyezzek el egy 4x4- es szobában úgy, hogy csak pár...
Indiánnyár otthon
Ráérünk még a fűtött szobára meg a téliesítésre gondolni. Reggelizzünk, ebédeljünk,...
A jövő lámpája olyan fényt ad, amire éppen szükséged van
Más lámpát használunk mennyezeti világításhoz, mást olvasáshoz vagy éppen az étkezőasztal...