hirdetés
hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés
hirdetés

Fókuszban: a jövő háza

A budapesti műszaki egyetem hatvanfős csoportja megtervezte és megépítette a jövő házát. Ez a szolárház háromszor annyi energiát termel, mint amennyit fogyaszt. Az innovatív megoldásokat egy nemzetközi versenyen is díjazták: a madridi Solar Dechatlon Europe fórumán három kategóriában dobogós helyen végzett. Az ODOO projekt névre keresztelt kezdeményezésről a csoport két tagját, Nagy Orsolyát és Birtalan Orsolyát kérdeztük.

- Az új esztendő kapcsán többet foglalkozunk a jövővel - egy olyan csapat pedig, amely jövőbeli házat épített, nyilván még messzebbre tekint. Felmerül a kérdés: milyen világ venne körül minket, ha úgy ötven év múlva beszélgetnénk?
- Talán a technológiai újításokat leszámítva, amelyek a mindennapi életet könnyítik meg, nem sok minden változna.
- És mondjuk száz év múlva?
- Gazdasági vagy társadalmi összeomlásra lehet talán számítani, de a Föld szinte mindent túlél - az emberiség előbb fogja elpusztítani magát, mint a bolygót, ahol él.
- Szerintetek hogy fest a jövő városa?
- Talán inkább vertikális lesz az építkezés iránya, mint horizontális. A későbbiekben sok-sok toronyházat, felhőkarcolót fogunk még látni világszerte, így itthon is.
- Ki találta ki az ODOO nevet, és mit jelent ez pontosan?



- A csapat adta a projektnek ezt a nevet, ami tükrözi a házunk szellemiségét. Ha valaki volt már az ODOO-ban, akkor érezheti azt a biztonságot, amit a ház kialakítása nyújt - akár egy odúban. Az odú szó angolosításával próbáltuk meg elérni, hogy a nemzetközi verseny miatt a külföldiek is ki tudják helyesen ejteni a házunk és csapatunk nevét.
- A házat közel két évig építette hatvan hallgató. Mennyire volt nehéz ilyen hosszú időn át ennyi ember munkáját összehangolni?



- Talán semmi sem volt ennél nehezebb. Szakmailag is rengeteget fejlődött a csapat minden tagja a tervezés és építés ideje alatt, de az egyéni személyiségfejlődés útján talán még ennél is nagyobb utat tettünk meg.
- Hogyan állt össze a társaság?
- Volt egy építészeti és tervezői csapat, egy csoport az elektromos rendszerért felelt, egy másik pedig az épületgépészetért. A kommunikációra és a szponzorok felkutatására is alakult egy team. Minden csoportnak volt egy vezetője, és egy-egy dologban a konzulens tanárok mutattak utat, támogattak bennünket.



- Visszatekintve kik dolgoztak elszántabban: a fiúk vagy a lányok?
- Aki úgy döntött, hogy részese kíván lenni ennek a projektnek, az a szívét-lelkét beleadta a tervezésbe, építésbe kortól, nemtől függetlenül.
- Mi okozta a legnagyobb fejtörést?
- Bizonyos pontokon válaszutak elé érkeztünk és felmerült a kérdés, merre és hogyan tovább.
A fontos döntések meghozatala volt a legnagyobb kihívás. Ez talán érthető, ez idáig egyikünknek sem kellett ilyen jelentős és következményekkel teli döntéssorozatokat hoznunk.
- A házat a tervezők földszintesnek álmodták meg. Gondolván azokra, akik társasházakban, lakótelepeken élnek: elképzelhető lenne ugyanez többszintes kialakításban is?
- Fizikailag végül is megoldható, de semmi értelme nem lenne. Ez a ház így, ahogy van, egyszintes családi házként lett megtervezve, a versenyszituációra adott megoldásokkal.

Vadas Judit cikkéből
Fotó: Danyi Balázs

CÍMKÉK: ház jövő háza


hirdetés
Legnépszerűbb témák
Stílusos otthonok
Kaliforniai álom: modern elegancia egy budai otthonban
Egy nagypolgári lakásban rengeteg a lehetőség. Tudta ezt a fiatal pár is, és bel-budai otthonában egyszerre hajtott fejet a régi értékek és a modern ...

hirdetés
Dekor
Mint a mesékben: Jonathan Rachman belsőépítésszel beszélgettünk
Madonna ugyanúgy rajong a munkáiért, mint Oprah Winfrey: Jonathan Rachman enteriőrjei egyszerre modernek és klasszikusak, és mindegyik izgalmas ...

Stílusos otthonok
Natúr anyagok, fémes elemek: lakások loft stílusban
Egy loft stílusú otthon mindig egyedi hangulatot áraszt: modern, mégis klasszikus, kissé férfias, ugyanakkor megfelelő kiegészítőkkel könnyedén ...

hirdetés


EZT IS Ajánljuk
Receptek
A kalandra csábító focaccia
Életem első kenyérrel kapcsolatos emléke a nyolcvanas évek közepére tehető. Anyu a veszprémi kenyérgyár boltjából hozza haza az egykilós kenyeret. ...

Stílusos otthonok
Valami meglepő: férfias eleganciára épített pesti otthon
Minden, ami a belvárosi nyüzsgés kipihenéséhez szükséges, egyesül a férfias eleganciára épített pesti otthonban: letisztult terek, kortárs bútorok és ...

Dekor
Tükör és fogas együtt szép
Előszobai kiegészítőnek indult ez a tükör és fogas kombináció, azonban még annál is szebben sikerült, így más helyiségek hasznos kiegészítőjévé is ...








Fizess elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.



otthon.hu © 2024 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás    Játékszabályzat

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek