20 kérdés a díjnyertes formatervezőhöz


A fiatal tervező Nissyoku lámpájával tavaly három nemzetközi elismerést is bezsebelt, köztük a rangos RedDot Design díjat. De Toronyi Péter idén sem tétlenkedett, nemrégiben a Magyar Formatervezési Díjpályázaton a Nemzeti Erőforrás Minisztérium különdíját vitte haza Paprikum nevű design paprikaőrlőjével.

- Mikor és miért voltál legutóbb paprikás hangulatban?
- Leginkább akkor szoktam ezt érezni, amikor valamilyen igazságtalanság történik velem, vagy egyszerűen fáradt vagyok és kitörnek belőlem az érzések. Legutóbb azért voltam ideges és mérges, mert fáradt voltam, és így könnyebb volt levezetni a bennem felgyülemlett feszültséget.- Összességében higgadt az alaptermészeted vagy inkább lobbanékony?
- Alapvetően nyugodt vagyok, de vannak olyan helyzetek, amikor ki kell adni magamból a feltoluló érzelmeket, gondolatokat. Ez azért fontos, hogy tiszta fejjel tudjak gondolkodni és meg tudjam hozni a szükséges döntéseket.
- Gyakran szoktál elpirulni mérgedben vagy éppen zavarodban?
- Igen, sokszor előfordult már, hogy elpirultam, de inkább zavaromban, és valószínűleg még sokszor elő is fog fordulni.- Amúgy szereted a piros színt?
- Szeretem, sőt ami azt illeti, a piros a kedvencem. Talán ez a szín definiál engem a legjobban. Elég karakteres személyiségnek érzem magam, és sok döntést az életemben, sőt a szakmámban is az érzéseim alapján hozok meg.
- A Paprikum egy magyar nemzeti szimbólumot idéz meg. Milyen hasonló tárgyat tudsz még elképzelni a konyhában?- Sok ilyen tárgyunk van még a mai napig használatban, melyek magyar nemzeti szimbólumhoz kapcsolódnak. Ilyen például a fakanál, a nyújtófa, a tejesköcsög, a sütéshez használt díszes kerámiatálak, a kis sámli és a hokedli is. Ezeket a tárgyakat, eszközöket lehetne kicsit modernizálni.
- És az étkezőben?
- Sok helyen előfordulnak még a jellegzetes, díszes magyar étkezőszékek és a hosszú, az egész családnak helyet adó étkezőasztal. Ezekkel lehetne játszani.
- A hálószobában?
- A hálószobában a tulipános ládákat tudom elképzelni, modern köntösben.Vadas Judit cikkéből
Fotó: Kaczúr György

Ha többet olvasnál Toronyi Péterről, a folytatást megtalálod az Otthon decemberi számában.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Láss túl a határokon! Magyar Innováció a virágok között
Egyik elismerést kapja a másik után a Kun Richárd által megalkotott flAVATAR fantázianévre...
Designer Second Hand üzlet nyílt Buda szívében
A LEAF fashion studio női és férfi designer ruhákat vesz be és kínál megvételre a...
Táskát cipzárból
A ZipBag cipzártáskák Magyarországon szabadalmaztatott, egyedi tervezésű táskák, amelyek...