Gyerekpárnák, mint építő játékok


Az ötlet, hogy a párna egy újabb funkciót is betöltsön, sokaknak eszébe jutott már, és a cipzár sem egyedi kellék. Ettől az alaphelyzettől emelte el a gyerekpárnákat Baukó Bernadett tervező.

párna, gyerek, gyerekpárna, építő játék, zipzár, kuckó, Baukó Bernadett


A kézműves Rózsavölgyi Csokoládé sikere


Nincs a világon még egy olyan márka, amelyik az Iparművészeti Múzeumban és az oklahomai állatkertben egyaránt képviselteti magát. A Rózsavölgyi Csokoládék kapcsán Csiszár Katalinnal beszélgettünk. 

kézműves, Rózsavölgyi, csokoládé, Csiszár Katalin


A Bakony lankái, az ég kékje, a Balaton habjai textilen


Szőnyegi Zsófiával, a Nyugat-magyarországi Egyetem festett-nyomott textil szakán végzett textiltervezővel, a Macondo Textil márka megálmodójával beszélgettünk.

textiltervező, Szőnyegi Zsófia, kék, párna, lakástextil, Bakony, Balaton


Sorozatgyártásba került a frissdiplomás tervező széke


Horváth Máté még csak egy éve végezett ipari termék- és formatervező mérnökként, máris sorozatgyártásban van a Sally széke, amit a május közepéig látogatható MadeInHungary kiállításra is beválogattak.

Horváth Máté, szék, design, tervező, sorozatgyártás, Sally


Hangsugárzók, akár faliképnek álcázva


Design hangsugárzók készülnek Bizsók Vajk Béla manufaktúrájában. Olyanok, amelyeknél a high-end hangminőséghez egyedi formaterv társul. Így történhet meg az, hogy a zene egy legkevésbé várt berendezési tárgyból, mondjuk egy fali képből is megszólalhat.

hangszóró, Bizsók Vajk Béla, design, manufaktúra, interjú


Névjegy: Szentirmai-Joly Zsuzsanna


A Magyar Iparművészeti Egyetem szövött anyagtervező szakiránya után a doktoriskolát a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végezte, de Berlinben is tanult. Legfrissebb szakmai sikere a kölönleges ötletek seregszemléjeként számon tartott Blickfang kiállítás, ahol arany díjat nyert.


Az igényes street art


Vizuális poénok, hatalmas köztéri képzőművészeti alkotások – a NeopaintWorks nagyban hozzájárult kreativitásával az ország színesítéséhez, élhetőbbé tételéhez. Így született meg például a Hotel Zara tűzfalának századfordulót idéző festménye, a Nemsüti vegetáriánus étterem extravagáns faldekorációja, a budapesti Rákóczi híd támaszfalára készült A Nemzet Színészei portrésorozat, vagy a Városháza téren látható Budapest Anno falfestmény. De TűzfalRehab nevű projektjüknek hála a legelhanyagoltabb tűzfalak is új életre keltek. A négyfős csapat egyik alapítójával, Jankovits Barnabással beszélgettünk az egyre népszerűbb műfaj születéséről.


Fókuszban: Rejka Erika


A Magyar Kerámia 2012 című kiállításon az elmúlt évek legszebb hazai kerámia- és porcelántárgyait csodálhatjuk meg. A pécsi Modern Magyar Képtárban március közepéig szereplő tárgyak közül Rejka Erika külön- leges porcelánterítékeit, extravagáns szobrait és gyönyörű ékszereit min- denképpen érdemes szemügyre vennünk.


Fókuszban: a jövő háza


A budapesti műszaki egyetem hatvanfős csoportja megtervezte és megépítette a jövő házát. Ez a szolárház háromszor annyi energiát termel, mint amennyit fogyaszt. Az innovatív megoldásokat egy nemzetközi versenyen is díjazták: a madridi Solar Dechatlon Europe fórumán három kategóriában dobogós helyen végzett. Az ODOO projekt névre keresztelt kezdeményezésről a csoport két tagját, Nagy Orsolyát és Birtalan Orsolyát kérdeztük.


20 kérdés a díjnyertes formatervezőhöz


A fiatal tervező Nissyoku lámpájával tavaly három nemzetközi elismerést is bezsebelt, köztük a rangos RedDot Design díjat. De Toronyi Péter idén sem tétlenkedett, nemrégiben a Magyar Formatervezési Díjpályázaton a Nemzeti Erőforrás Minisztérium különdíját vitte haza Paprikum nevű design paprikaőrlőjével.