Egy építkezés titkos élete


Az építkezések menetéről az emberek többségének van némi fogalma, hisz vagy "túléltek" már egyet (s mást), vagy barátaik, családtagjaik osztottak meg velük pár rém- vagy épp mulatságos (esetleg a kettő kombinációja) történetet.  Az biztos, hogy egy családi ház felépítése nem egyszerű feladat, ám egy lakópark minőségi kivitelezése még ennél is nagyobb kihívás.

 

Szerencsére ismerünk pár sikertörténetet, melyek azzal kerültek be a nagykönyvbe, ami egy kívülálló számára menet közben nem érzékelhető, a végeredményt látva azonban nyilvánvaló: ez pedig nem más, mint az emberi tényező. Azon szakemberek elhivatottsága, lelkesedése és összehangolt munkája, akik egymás kezébe adják a stafétabotot az építkezésen, és akik nélkül nem készülhetnének olyan minőségi otthonok, mint például a XI. kerületben épülő Budai Boleróban. Ezúttal lessünk be a kulisszák mögé, és ismerkedjünk meg a "darab" főszereplőivel!

Az építkezés megálmodója Csizy Dezső, a Siskin Cégcsoport vezetője. Az ő elképzelései alapján látnak munkához a céggel régóta munkakapcsolatban álló építésziroda munkatársai, akik a telek adottságainak kihasználásán túl a leendő tulajdonosok igényeinek maximális kielégítésére törekszenek (változatos méretű, tájolású, elrendezésű lakások), és alig várják azt a pillanatot, amikor a terveik alapján készült épületet a valóságban is bejárhatják. Az alapozás megkezdése előtt régészek szemrevételezik a helyszínt, s ha nem találnak kézzelfogható bizonyítékot arra, hogy eleink is tábort vertek vagy "megpihentek" a telken, akkor átadják a terepet a földmunkát végző cégnek.

Ők késedelem nélkül hozzálátnak a föld kitermeléséhez és hasznosításához, két okból is: egyrészt kedvelik ezt a látványos munkafázist, másrészt régóta tartó és egymás munkájának megbecsülésén alapuló kapcsolat fűzi őket a "társulathoz". A Duna közelsége speciális alapozást kíván. Amint ez kész, színre lépnek a szerkezetépítők, vasszerelők. Ennek a munkának is megvan a maga szépsége, mely nem más, mint a betonozás, hiszen ekkor ölt alakot a teherhordó szerkezet. Ezt követően a kőműveseken a világ, pontosabban az építésvezető szeme, akik "felöltöztetik" a vasbeton szerkezetet.

Az általuk emelt falak nyílásaiba kerülnek az ablakok és a teraszajtók. A beszállító cégnek szintén kedvenc megrendelője az építtető, a gördülékeny együttműködés, a precíz előkészítés és a minőségi szemlélet miatt. Mihelyst a ház tető alá kerül, megkezdődhetnek a villanyszerelési-, gépészeti munkák és az aljzatbetonozás. A kőművesek, burkolók, festők mind hozzáteszik a magukét ehhez a tökéletesen megkoreografált darabhoz, melynek utolsó fellépői a takarítók és a kertészek. Azt, hogy a Boleróban megkönnyítik egymás életét a szereplők, ők is megerősítik: itt nem maszatolnak, hanem precízen és tisztán dolgoznak a szakemberek.

Természetesen a stáblista így nem teljes, hiányoznak belőle azok a munkatársak, akik a "színfalak mögött", az építkezés hátterében tevékenykednek. Például az érdeklődőkkel elsőként kapcsolatba kerülő, figyelmes és segítőkész értékesítők, akik számára nemcsak feladat, megtiszteltetés is elnyerni a vevők bizalmát. Munkájuk legnagyobb elismerése, ha a vásárlók úgy érzik, a segítségükkel megtalálták álmaik otthonát. Nem szabad megfeledkeznünk a leendő tulajdonosokkal szinte szimbiózisban élő műszaki koordinátorokról sem, akik praktikus tanácsokkal látják el a műszaki egyeztetésre érkező vevőket, és segítenek a helyiségek egyéni ízléshez igazításában. Munkájuk megkoronázása az a pillanat, amikor a tulajdonosok először lépik át új otthonuk küszöbét. Az arcokra kiülő öröm és elégedettség a legnagyobb siker a szakmában.

A Budai Bolero Lakópark esetében a műszaki igazgató, az építésvezetők és művezetők is megerősítették: ez a projekt azért különleges, mert egy több mint 10 éve együtt dolgozó, összeszokott csapat halad nagy erőbedobással a közös cél felé. Ez pedig nem más, mint olyan otthonok építése, melyekbe ők maguk is szívesen beköltöznének. (x)

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás