Szaunák és szaunázási szokások


Szaunázni nemcsak egészséges, de ha az igényeinknek megfelelő, átgondoltan és nagy szakmai gyakorlattal megtervezett szaunát készíttetünk magunknak, akkor hatalmas élmény is egyben.

A szaunázás nem az izzadásról szól. A szauna számtalan funkcióval rendelkezhet és jó esetben az egészségmegőrzés nem a szaunázás fő célja, hanem a sok közül mindössze egy pozitív velejárója. A szauna saját döntésünk szerint lehet például a barátainkkal bulizós élmény helyszíne; a családunkkal egy kellemes esti vagy hétvégi beszélgetés színtere; a párunkkal együtt töltött meghitt órák ideális helye; önmagunkra fókuszáló csendes relaxáció ideális zuga vagy éppen edzésprogramunk utolsó állomása.

Ennek megfelelően nem mindegy, hol helyezkednek el a szaunák, milyen felszereltségűek és kiegészítik-e további élményelemek. Ahhoz, hogy a szauna megépíttetése ne felesleges beruházás legyen, egyrészt szakmailag elismert szaunatervező és -építő szakemberhez kell fordulni, másrészt a megrendelést gondos, minden téren körültekintő tervezés kell megelőzze. A Győrújbaráton működő Suomi Sauna élén Timo Nakari finn származású  szaunadesignerrel nem csak Magyarországon, de szerte Közép-Euróbában készít luxusszaunákat, melyeknél a funkcionalitáson túl, mindig nagyon fontos a szemet kápráztató megjelenés is.

A tervezés első kérdései, hogy finn vagy infraszaunára van-e szükség, illetve egy vagy több szauna kerüljön-e házunkba. Egyre gyakoribb, hogy épp a fenti, funkcionális különbségek miatt több szauna készül, például a házba az intim, családi szaunázásokhoz egy szauna(világ) és a teraszra egy kültéri szauna vagy a kertbe egy szaunaház, mely elsősorban a baráti körben tervezett kikapcsolódás helyszíne lesz. Természetesen minden helyszínen felmerül, hogy finn szaunát szeretnénk-e, infrakabint, esetleg a kettő kombinációjaként egy kombinált szaunát.

 

Ez utóbbi kifejezetten praktikusnak tűnhet, valójában azonban ritkán az. Az infraszaunázást elsősorban a hölgyek kedvelik, a finn szaunát többnyire a férfiak. Természetesen a kombinált szaunát vagy így, vagy úgy működtetjük, és a finn szauna felfűtési és lehűlési-kiszellőztetési ideje miatt a két funkció közvetlenül egymás utáni használata sem lehetséges. Ebből adódóan a kombinált szauna elsősorban akkor praktikus, ha a család férfi tagjai és a hölgyek kifejezetten eltérő időben, elkülönült körben szaunáznak.

Valamivel nagyobb beruházás, de az esetek többségében sokkal jobb döntés, ha egy finn és egy infraszauna egymás mellé épül (ezáltal biztosítva az egyidejű használatot), a kettő közé vagy közvetlenül melléjük a zuhanyzó, merülődézsa vagy hideg vizes medence, esetleg egy gőzfürdő, sószoba vagy jacuzzi. Természetesen ezek előterében vagy külön helyiségben szokott elhelyezésre kerülni a pihenő, mely nyugágyakkal, fűtött kőágyakkal vagy fekvőpadokkal biztosítja a szaunázás utáni relaxációt. Nem ritka ma már az sem, amikor a szaunák mellé, azokkal akár egybeépítve egy bár kerül kialakításra.

Akárhova kerülnek is a szaunák, a felfrissülésre és a szaunázás utáni relaxációhoz is elegendő helyre van szükség. A tradicionális merülődézsás, illetve kisméretű hideg vizes medencék mellett a különböző zuhanyok egyre kedveltebbek, a minimalista stílus kedvelői sok esetben a nagy üvegfelületű szaunával egybeépített, üvegfalakkal határolt zuhanyzókat kedvelik, de újra virágkorát élik a dézsazuhanyok is. A szaunázás utáni passzív pihenésnek számos módja ismert, ezeket jellemzően már kombinálva, a szaunázók számára többféle lehetőséget biztosítva szokták kialakítani. (x)

www.suomi-sauna.com

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Az igazán gondtalan otthon titka
Manapság már nem csak azért építünk házat, hogy fedél legyen a fejünk fölött. A modern...
Kamarás Borbála
Milyen lámpát szereltessek a villanytűzhely fölé?
Kedves Bori! Villanytűzhely fölé szeretnék lámpát szereltetni, de nem tudom, hogy...
Kamarás Borbála
Milyen színű legyen a fal a szobámban?
Kedves Borbála! A szobám falszínének kiválasztásához kérem a segítséged. Ez egy 20...
Kamarás Borbála
Milyen színűek legyenek a bútorok?
Kedves Borbála! Otthonunkban a nappali-konyha és étkező egy légtérben található....
Természetes burkolatok otthonodba
Töretlen népszerűségnek örvendenek a természetes anyagokból készülő burkolatok, melyek...
Design és lakberendezés ősszel
Az ősz nem csak az iskolakezdés, hanem az építkezések befejezésének, a lakások berendezésének...