Újra hódít az art deco


Otthonuk megálmodásához egyre többen veszik igénybe lakberendező segítségét, ám sokan még így is tanácstalanok, hiszen több stílusirányzat is kedvükre való. A döntést megkönnyítendő, bemutatjuk a legfontosabb lakberendezési stílusokat, azok jellemzőit, szín- és anyaghasználatukat. Kezdjük az art decóval. Az utóbbi időben ismét divatba jött egy klasszikus stílusirányzat, az art deco, mely az 1920-as 30-as években indult hódító útjára Franciaországból, majd szélviharként söpört végig a világon, számos követőt találva az építészet, a festészet, a divat, a lakberendezés és a filmművészet területén. Különösen az Egyesült Államokban terjedt el. Az art deco elnevezés a francia art décoratifs, azaz iparművészet szóból ered.


Színek és formák
Az irányzat sok különböző stílus olvasztótégelyeként igen változatos szín és formavilágot kínál, megtalálhatóak benne a kubizmus, a futurizmus, a konstruktivizmus jegyei, valamint egyiptomi, azték és maja motívumok is. Összességében tehát egy igen eklektikus, de mindemellett a funkcionalitást is szem előtt tartó, és végletekig elegáns irányzat, ami születésének idején ultramodernnek számított.


Luxus a javából
Az art deco vevőköre a társadalom kiváltságos rétegeiből kerül ki, reprezentatív, luxus jellegű otthonaik a fényűzés, a csillogás, a pompa színterei, emiatt az „elit modernizmusaként” is hivatkoznak rá. A stílus mérhetetlen rajongása az utazás és a sebesség iránt leginkább a plakátokon, a grafikusok munkáiban figyelhető meg (száguldó vonatok, grandiózus óceánjáró luxushajók reklámjai). Az előkelő koktélpartikon jazz muzsika szól, pezsgőspoharak koccanása hallatszik, az épp választójogot nyert öntudatos nők önfeledten ropják a charlestont.


Így lesz otthonod art deco
Formavilágát tekintve geometrikus absztrakciók, lépcsőzetesség jellemzi, színhasználata élénk, kedveli a fémesen csillogó felületeket, a felhasznált drága, egzotikus anyagok is a kifinomult ízlést tükrözik, mint például az elefántcsont, a bronz, a csiszolt kövek. Szívesen alkalmazza díszítésként a színezett üveget, a krómot.
A berendezési tárgyakat igyekszik a felesleges díszítéstől megszabadítani, ezzel a tömeggyártás is lehetővé válik, ám ez mégsem jelent egyet azzal, hogy az art deco bútorok mindenki számára elérhetőek lennének, hiszen a másik oldalról a kézműves munka értékét is nagyra becsüli.Aki járt Amerikában, tisztában lehet az ottani art deco stílusjegyeivel. A new yorki felhőkarcolók, mint a Chrysler Building, a Rockefeller Center és az Empire State Building iskolapéldái az irányzatnak. Miamiban egy egész negyedet (Miami Art deco District) vontak műemlékvédelem alá, az Ocean Drive híres szállodái, mint a Colony Hotel vagy a Breakwater Hotel végtelenül letisztult, egyszerű vonalvezetése és a díszítéshez használt élénk pasztell színeik a város szimbólumaivá váltak.
Magyarországi jelenléte több helyütt megfigyelhető, például a Madách tér épületegyüttese, vagy a Hajós Alfréd tervezte margitszigeti Sportuszoda.Az art deco létjogosultsága napjainkban annak köszönhető, hogy klasszikus és modern enteriőrökben is megállja helyét, akár egy-egy kiegészítő révén, akár egy teljes lakótér meghatározó stílusaként. Természeténél fogva persze inkább illik egy nagypolgári otthon falai közé, mint egy garzonba, ám utóbbi esetben azért a miami irányzattal még mindig megpróbálkozhatunk.A stílus alapvető jellemzői:

+ élénk színek
+ elegancia, igényesség, csillogás
+ reprezentatív jelleg, luxus minőség
+ legömbölyített sarkok, éles kontúrvonalak
+ lendületes, leegyszerűsített, geometrikus formavilág
+ drága alapanyagok

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Indiánnyár otthon
Ráérünk még a fűtött szobára meg a téliesítésre gondolni. Reggelizzünk, ebédeljünk,...
Bárány Sándor
Térkőburkolat a medence alá
Tisztelt Bárány Sándor! Kertünkbe medencénk alá kör alakú, kb. 4 m átmérőjű térkőburkolatot...
Deák Marcsi
Konyha színeinek összehangolása
Kedves Marcsi! Konyha felújításhoz kérném szíves segítségét.
Deák Marcsi
Milyen legyen a konyhabútor?
Kedves Marcsi, a konyhabútor kiválasztásában kérném a segítségét.
Otthon vidéki hangulatban
Egyre többen választják a vidéki élet nyugalmát és csendjét a nyüzsgő metropoliszok...
Hőszivattyú kisokos – kérdések és válaszok
1. Mi a hőszivattyú? A hőszivattyú egy olyan rendszer, amellyel a környezetünkben...