Újra hódít az art deco


Otthonuk megálmodásához egyre többen veszik igénybe lakberendező segítségét, ám sokan még így is tanácstalanok, hiszen több stílusirányzat is kedvükre való. A döntést megkönnyítendő, bemutatjuk a legfontosabb lakberendezési stílusokat, azok jellemzőit, szín- és anyaghasználatukat. Kezdjük az art decóval. Az utóbbi időben ismét divatba jött egy klasszikus stílusirányzat, az art deco, mely az 1920-as 30-as években indult hódító útjára Franciaországból, majd szélviharként söpört végig a világon, számos követőt találva az építészet, a festészet, a divat, a lakberendezés és a filmművészet területén. Különösen az Egyesült Államokban terjedt el. Az art deco elnevezés a francia art décoratifs, azaz iparművészet szóból ered.


Színek és formák
Az irányzat sok különböző stílus olvasztótégelyeként igen változatos szín és formavilágot kínál, megtalálhatóak benne a kubizmus, a futurizmus, a konstruktivizmus jegyei, valamint egyiptomi, azték és maja motívumok is. Összességében tehát egy igen eklektikus, de mindemellett a funkcionalitást is szem előtt tartó, és végletekig elegáns irányzat, ami születésének idején ultramodernnek számított.


Luxus a javából
Az art deco vevőköre a társadalom kiváltságos rétegeiből kerül ki, reprezentatív, luxus jellegű otthonaik a fényűzés, a csillogás, a pompa színterei, emiatt az „elit modernizmusaként” is hivatkoznak rá. A stílus mérhetetlen rajongása az utazás és a sebesség iránt leginkább a plakátokon, a grafikusok munkáiban figyelhető meg (száguldó vonatok, grandiózus óceánjáró luxushajók reklámjai). Az előkelő koktélpartikon jazz muzsika szól, pezsgőspoharak koccanása hallatszik, az épp választójogot nyert öntudatos nők önfeledten ropják a charlestont.


Így lesz otthonod art deco
Formavilágát tekintve geometrikus absztrakciók, lépcsőzetesség jellemzi, színhasználata élénk, kedveli a fémesen csillogó felületeket, a felhasznált drága, egzotikus anyagok is a kifinomult ízlést tükrözik, mint például az elefántcsont, a bronz, a csiszolt kövek. Szívesen alkalmazza díszítésként a színezett üveget, a krómot.
A berendezési tárgyakat igyekszik a felesleges díszítéstől megszabadítani, ezzel a tömeggyártás is lehetővé válik, ám ez mégsem jelent egyet azzal, hogy az art deco bútorok mindenki számára elérhetőek lennének, hiszen a másik oldalról a kézműves munka értékét is nagyra becsüli.Aki járt Amerikában, tisztában lehet az ottani art deco stílusjegyeivel. A new yorki felhőkarcolók, mint a Chrysler Building, a Rockefeller Center és az Empire State Building iskolapéldái az irányzatnak. Miamiban egy egész negyedet (Miami Art deco District) vontak műemlékvédelem alá, az Ocean Drive híres szállodái, mint a Colony Hotel vagy a Breakwater Hotel végtelenül letisztult, egyszerű vonalvezetése és a díszítéshez használt élénk pasztell színeik a város szimbólumaivá váltak.
Magyarországi jelenléte több helyütt megfigyelhető, például a Madách tér épületegyüttese, vagy a Hajós Alfréd tervezte margitszigeti Sportuszoda.Az art deco létjogosultsága napjainkban annak köszönhető, hogy klasszikus és modern enteriőrökben is megállja helyét, akár egy-egy kiegészítő révén, akár egy teljes lakótér meghatározó stílusaként. Természeténél fogva persze inkább illik egy nagypolgári otthon falai közé, mint egy garzonba, ám utóbbi esetben azért a miami irányzattal még mindig megpróbálkozhatunk.A stílus alapvető jellemzői:

+ élénk színek
+ elegancia, igényesség, csillogás
+ reprezentatív jelleg, luxus minőség
+ legömbölyített sarkok, éles kontúrvonalak
+ lendületes, leegyszerűsített, geometrikus formavilág
+ drága alapanyagok

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Hőszivattyú kisokos – kérdések és válaszok
1. Mi a hőszivattyú? A hőszivattyú egy olyan rendszer, amellyel a környezetünkben...
Bárány Sándor
Térkőburkolat a medence alá
Tisztelt Bárány Sándor! Kertünkbe medencénk alá kör alakú, kb. 4 m átmérőjű térkőburkolatot...
Deák Marcsi
Konyha színeinek összehangolása
Kedves Marcsi! Konyha felújításhoz kérném szíves segítségét.
Deák Marcsi
Milyen legyen a konyhabútor?
Kedves Marcsi, a konyhabútor kiválasztásában kérném a segítségét.
Egy apróság, ami aztán jelentősen befolyásolja otthona összképét
Ha éppen most tervezési fázisban van otthona felújítását illetően, akkor nagyon jó,...
Az ötcsillagos Lotus Therme Hotelben minden pillanat rólad szól
Hévízen található az 1996-ban megnyílt, ötcsillagos szállodaként működő Lotus Therme...