Stílusosan a válság ellen


Mielőtt kiválasztjuk az áhított háztartási eszközt, nem árt több dolgot is mérlegelnünk: elsősorban az áram- és vízfogyasztást, a tetszetős formát és azt, hogy illik-e az otthonunkba. A legújabb készülékek éppen ezekhez a szempontokhoz alkalmazkodnak.

Egy háztartásban a legtöbb energia a konyhában és a fürdőszobában „folyik le a csatornán”. A második nagy energiafaló a nappalink, azon belül is a televízió. Sokan már csak A vagy A+ energiafogyasztású háztartási gépeket vásárolnak, mert nem szeretnék elkölteni az eszköz többszörösét villanyszámlára.
A mosógép fűtőszála eszi az áramot, ha pedig nem adagolunk a mosóvízhez vízlágyítót, gépünk rövid időn belül teljesen használhatatlanná válhat. Például a Samsung WF8804DPG mosógépe A+ besorolású és hozzávetőlegesen 10 év után éri el azt az állapotot, melyet a hagyományos fém fűtőszálak 3 év elteltével, vízlágyító hozzáadása nélkül is. Egy hagyományos fűtőszál 3 év után  5,8%-kal emeli meg a háztartás energiafogyasztását, a kerámia bevonatú mindössze 1,8%-kal. Az új mosógép ajtaja is 20%-kal nagyobb, mint társaié – közel fél méter széles –, így 8 kg ruhát lehet ki- és berakodni. Találunk olyan készüléket, melyen a gyémánt-kristály mintázatú dobbelső lyukai 25%-kal kisebbek elődeinél, így a ruhák szálai nem húzódhatnak ki mosás közben.Egyre több mosógépnél alkalmaznak AirFresh technológiát. Ez lehetővé teszi bármilyen ruhanemű – sálak, párnák, vagy akár takarók, törődést igénylő ruhadarabok – felfrissítését víz és tisztítószer nélkül. A régóta nem használt, vagy más okból kellemetlen cigaretta vagy ételszaggal átitatott ruhák frissessége a gépben örvénylő meleg levegő segítségével rövid időn beül visszanyerhető. A meleg levegő hatására a mikrobák, atkák és az egyéb kellemetlen szagokat okozó részecskék leválnak a textíliáról, sőt, a gyűrődések nagy része is kisimul.

Mit jelent az ezüstmosás?
A mosógépben található ezüst lapokból elektrolízis során ezüstionok oldódnak a vízbe, melyek láthatatlan védőréteggel vonják be szöveteket. Az ionok már alacsony hőfokon eltávolítják a kellemetlen szagokat és betegségeket okozó baktériumokat, hatásuk pedig 30 napon át védelmet biztosít a mosás után is – mindezt kémiai anyagok nélkül.

Ugyancsak a Samsung kínálatában találtuk a Twin Convection sütőt. A szemrevaló külső Jasper Morrison brit designer munkája. A fokhagymás oldalas és az almáspite szépen megfér egymás alatt benne: a desszertet és a főételt egyszerre lehet elkészíteni, úgy, hogy az eltérő illatok egyáltalán nem keverednek a két sütőtér között. Így az ételek elkészítési ideje és a felhasznált energia a felére csökken, míg az ebédért járó elismerés a duplájára nő. A rejtély megoldása egy speciális lap, mellyel a 65 literes sütőtér két részre osztható. Az alsó és a felső rész külön hőlégbefúvással rendelkezik, hőmérsékletük külön állítható, és a sütési idő is külön programozható. A két sütőtér igény szerint össze is nyitható, a tökéletes megvilágításáról egy halogénlámpa gondoskodik. Ha csak kisebb adag elkészítését tervezzük, elegendő csak az egyik sütőteret felhevíteni. Az energia-megtakarítás jelentős: a két sütőtér külön-külön is A energiaosztályú, de összenyitva is megkapta az A kategóriát.A készülék két tekerőgombbal, illetve érintéses vezérléssel programozható, a beállításokat hangjelzés erősíti meg. A sütő hátsó fala mely katalizátorokat tartalmaz, összegyűjti a zsíros szennyeződéseket, majd lebontja azokat. Az oldalfalakról pedig a gőztisztítással rendkívül egyszerűen eltávolíthatók a szennyeződések.

Szinte már nincs is hűtő A+ energiaosztály nélkül, ám némelyik 30%-ban újrahasznosított műanyagból készül, és ezek az új darabok már nem tartalmaznak olyan gázokat, melyek erősítik az üvegházhatást.Mit jelent a Twin Cooling rendszer?
Ez teljesen leválasztja a mélyhűtőt a hűtőtértől, ami a páratartalom szempontjából rendkívül fontos. A hűtőtérben biztosított állandó páratartalom megelőzi a benne lévő élelmiszer kiszáradását, a mélyhűtő azonban teljesen páramentes, ami pedig a jegesedésnek vet gátat.

Egy korszerű, 21. századi porszívó 360W teljesítményt ad le 1600W felvétel mellett. Összehasonlítva a megszokott 2200/2000W-os energia-felvétellel ezek a készülékek jelentős összegeket takaríthatnak meg a használóiknak.Ráadásul a készülékek kiemelkedő teljesítményű szűrői drasztikusan lecsökkentik a porkibocsátást is, működésük pedig szokatlanul csendes (72dB), így a gépek zaj szempontjából is környezet- és családbarátok.

 

 

 

 

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Indiánnyár otthon
Ráérünk még a fűtött szobára meg a téliesítésre gondolni. Reggelizzünk, ebédeljünk,...
Deák Marcsi
Tehetek-e padlószőnyeget a fürdőszobába?
Kedves Marcsi! Fürdőszobám újítottam fel, fa födém, fehér rusztikus bútor bükk munkalappal,...
Kamarás Borbála
Hol találok nekem tetsző poharat?
Kedves Borbála! Azt szeretném megtudni, hogy az alábbi képen látható pohárnak mi...
Hőszivattyú kisokos – kérdések és válaszok
1. Mi a hőszivattyú? A hőszivattyú egy olyan rendszer, amellyel a környezetünkben...
Kicsiben is nagyszerűen – megjelent az OTTHON különszáma
Az OTTHON magazin legújabb számában azoknak adunk ötleteket, akik kisebb tereket...