Kazán a konyhaszekrényben


Sokakat érint a probléma, hogy a kis lakásban nem tudnak megfelelő kazánt elhelyezni, mert túl nagy helyet foglal el. Van megoldás.

Most jelent meg a magyar piacon egy holland cég fejlesztése, ami akár egy konyhaszekrényben is elfér. A fűtéstechnikában jelenleg létező megoldások közül a kondenzációs gázkazánok hasznosítják a leghatékonyabban az energiát, ezáltal az égéstermékek kevésbé terhelik a környezetet, ugyanakkor a működés szempontjából ezek a modellek a legbiztonságosabbak. A nyugat-európai országokban már az 1980-as évektől kezdve felismerték a technológia előnyeit, ebben Hollandia járt az élen. Miután a gáz egyre drágább Magyarországon, a gázfogyasztás csökkenése miatt 3-5 év alatt megtérül az a különbözet, amennyivel a vásárláskor többe kerül a kondenzációs kazán a hagyományosnál. A vitathatatlan előnyök ellenére mégis számos, kis alapterületű lakásban megoldhatatlan volt ennek beszerzése. Mostantól azonban ez sem lehet probléma, mert a világ legkisebb háztartási kazánját fejlesztette ki a holland Remeha cég.

A Tzerra fantázianevű készülékcsalád tagjai egy fürdőszoba-, vagy konyhaszekrényben is kényelmesen elférnek, mindössze 55 cm magasak, alapterületük alig nagyobb egy A/4-es lapnál, 37x36 centiméteresek. Súlyuk sem nagy, üresen 24,5 kg. A teljesítmény tekintetében azonban nem kötöttek kompromisszumot a mérnökök: például a kombi típusnál a meleg víz fajlagos térfogatárama 13 liter/perc, a fűtési teljesítménye 5-24 kW között szabályozható. Ezek az értékek felülmúlják a kategória átlagát. Emellett a kazánnak – köszönhetően az új felépítésnek és az újításoknak – a karbantartási költsége is rendkívül alacsony. A szakemberek fejlesztéskor figyelembe vették azt is, hogy a készülékek külseje, azaz a formatervezés is modern legyen, illeszkedjen a lakások berendezéséhez. Magyarországon 1989 óta van jelen a márka az ipari kazánok területén, a lakossági termékek pedig 2008 óta kaphatók.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Nyissunk a világra!
Hogyan válasszunk nyílászárót, hogy a leggyengébb láncszemből energianyerő eszköz...
Kamarás Borbála
Padlófűtésre lehet szőnyeget tenni?
Tisztelt Szerkesztőség!  Padlófűtéses házat készülünk vásárolni.
Bárány Sándor
Padlófűtésre laminált parketta?
Kedves Sándor! Padlófűtéses helyiségbe szeretnénk laminált parkettát.
A Poli-Farbe és a BME mérnökei bemutatták a hazai fejlesztésű lakást fűtő falfestéket
Egyedülálló technológia, lakásfűtő falfesték prototípusát mutatta be a Poli-Farbe...
Hőszivattyú kisokos – kérdések és válaszok
1. Mi a hőszivattyú? A hőszivattyú egy olyan rendszer, amellyel a környezetünkben...