Legyen tiszta a levegő!


Sok otthon alapvető hibája, hogy építése vagy felújítása során nem gondoskodtak a megfelelő szellőztető és levegőtisztító berendezésekről. Ezek utólagos beszerelése szerencsére nem lehetetlen.

Becslések szerint egy konyha egyetlen évi normális használata alatt nagyjából 90 kg zsíros gőzt, füstöt és nedvességet juttat a levegőbe. A konyhatervezés leggyakoribb hibája, hogy mellőzik a légtisztító rendszert. Egy szénszűrős, vezetékes szagelszívó csökkentheti a zsír- és a szagkibocsátást, de nem távolítja el a hőt és a nedvességet. A vezetékben megtelepednek a gombák és baktériumok, melyek csökkentik a ventilátor hatásfokát és további egészségügyi veszélyforrások. Az elszívó ventilátor hatékonyabb, ha a kültérbe szellőztet. Ennél is jobb, ha az ablakok és tetőablakok energiafelhasználás nélküli szellőzést és bőséges természetes megvilágítást nyújtanak.
A levegő minőségének javításához a másik fontos lépés a túlzott mennyiségű mesterséges tisztítószerek mellőzése. A zsíroldók, az ammónia, az üvegtisztítók, fehérítők, öblítők és mosogatószerek erős gőzöket bocsátanak ki, melyek akár hónapokig megmaradnak a padlón, az asztalon és az edényeken. A természetes alapanyagok, a szódabikarbóna, az ecet, a citromlé ragyogó tisztán tartják a konyhát a környezet szennyezése nélkül.A manapság gyártott konyhaszekrények nagy részét farostlemezből, rétegelt lemezből, illetve más olyan összetett anyagból készítik, melyek formaldehidet tartalmazó ragasztók tartanak össze. Ezeket a lemezeket aztán ugyancsak formaldehidet tartalmazó felülettel borítják. Ezek helyett válasszunk inkább tömör fából készült szekrényeket, amelyeknek a felületét víz alapú bevonattal kezelték. A modern, csúcstechnológiás konyhához válasszunk élénk színű, égetett zománccal borított acélberendezést. Az alkohol alapú alapozó- és fedőfesték csökkenti a gőzök kipárolgását. A feldolgozott faanyag egészségtelen gőzei tíz év alatt eltűnnek a levegőben, így a régebbi szekrények már nem jelentenek gondot.A PVC és az összeállításához használt anyagok szintén rontják a levegő minőségét. A legegészségesebb padlók a földet és a vizet idézik fel. A fa, a kő és az agyag alapú anyagok kényelmesek a láb alatt és nem szennyezik a levegőt. Győződjünk meg arról, hogy a lerakáshoz használt malter vagy ragasztó anyagok víz alapúak és nem mérgezők. A szigetelő és felületkezelő anyagok is legyenek kipárolgásmentesek.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Természetes burkolatok otthonodba
Töretlen népszerűségnek örvendenek a természetes anyagokból készülő burkolatok, melyek...
Massány Edina
Biológiai fegyver hangyák ellen
Kedves Edina! Nem tudom kiírtani a hangyákat a lakásból.
Kamarás Borbála
Hogyan újítsam fel a gyerekszobát?
Kedves Borbála! Gyerekszoba felújítását kezdeném el. Kicsit tanácstalan vagyok, mert...
Modern ház lélegzetelállító kerttel
Világos, tágas, egyszerű és nagyon modern ez a Bangkokban található ház. A város...
Mese a toronyból
A pesti belváros különleges tereire bukkant az a háromtagú család, aki rengeteg munkával...