Légkondicionálóval a H1N1 vírus ellen


A kutatások szerint a Samsung új Micro Plasma Ion (MPI) technológiával működő légkondicionáló berendezései a levegőben terjedő H1N1 vírusok 99,99 százalékát 20 perc alatt elpusztítják.

Az európai, kínai és japán piacon forgalmazott egyes Samsung légkondicionálókba MPI technológiát épített a gyártó, mely segíthet megakadályozni a H1N1 vírus terjedését oly módon, hogy a levegőben található vírusok jelentős részét elpusztítja. Az MPI – hydroperoxi gyök kizárási módszerével – nem csupán a H1N1 vírust pusztítja el, hanem a baktériumokat, a penészt, a gombát és az allergéneket is deaktiválja.Így működik
Az innovatív technológia révén az MPI a levegő páratartalmát aktív hidrogén és negatív töltésű oxigén ionokra bontja, melyeket a kifújt légárammal együtt juttat a levegőbe. Az aktív hidrogén ionok a vírusok, baktériumok felszínéhez kapcsolódva szétroncsolják azok antigénjeit és nukleinsavait, így elpusztítják azokat.A teszt eredményei szerint a Samsung MPI technológiával rendelkező légkondicionáló berendezései hatásosan csökkentik a levegőben található H1N1 vírusok számát – jelentette be Dr. Sang-hee Suh professzor, a Koreai Nemzeti Egyetem Influenza Vírus Kutató Intézetének vezetője, a H1N1 vírus első emberi vakcinájának egyik kifejlesztője.
A vizsgálatok során egy szoba légkörét szimulálva, a hagyományos tesztekhez képest magasabb víruskoncentrátumot használtak. Az eredmények szerint az MPI technológiával légkondicionált helyiségekben a H1N1 vírus-koncentráció már rövid idő után jelentős mértékben csökkent.Az eddigi tapasztalatok
A Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az új H1N1 vírustörzs által kirobbantott járvány a világ népességének egyharmadát, vagyis közel 2 milliárd embert érinthet. A vírus a levegőben, cseppfertőzés útján terjed és a légutakon keresztül fertőz. Eddig 206 országban jelent meg világszerte, és 6250 halálos áldozatot követelt.
A 21. század légtisztítói és légkondicionálói tehát nem csak hűtenek vagy fűtenek, hanem azt is biztosítják, hogy az oxigén, amit belélegzünk, tiszta legyen, ezáltal háztartásunk, munkahelyünk is biztonságosabbá váljon. A tesztek szerint az MPI technológia sem szem, sem bőr irritációt, sem pedig más egészségi problémát nem okoz, és éppúgy használható kórházakban, iskolákban, középületekben, mint otthonainkban. A kutatások szerint a technológia olyan vírusokat is elpusztít, melyek a madárinfluenzát és a közönséges meghűlést okozzák, sőt, az asztmás rohamok gyakoriságát is csökkenti.
A technológiát hazánkban is tesztelték. A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Mikrobiológiai Diagnosztikai Intézete által elvégzett kísérletek szerint az MPI berendezés használatával 10 perc működtetés után az influenza „A” vírusa a kísérleti kamrában nem volt kimutatható.
Az európai uniós akreditációval rendelkező szegedi Intézet a kapott eredményekről hivatalos tanúsítványt állított ki, melynek értelmében „A folyamatos MPI működéssel a fertőzési lánc megszakítható”.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Komposztálj teával!
A tea előnyös élettani hatásairól egész szakirodalom áll rendelkezésünkre, arról...
Deák Marcsi
Hogyan rendezzem be a nappalit?
Tisztelt Deák Marcsi! A nappali berendezéséhez kérnék segítséget. A burkolólap bordó-bézs,...
Deák Marcsi
Milyen színû kiegészítőket válasszak?
Kedves Marcsi! Nappalinkat szeretném kicsit otthonosabbá tenni, de nem tudom, merre...
Indiánnyár otthon
Ráérünk még a fűtött szobára meg a téliesítésre gondolni. Reggelizzünk, ebédeljünk,...
Idén Szegeden zeng a Notre Dame
A világsikerű musical, A Notre Dame-i toronyőr végre Magyarországra érkezik, az alkotócsapat...