Tippek klimatizáláshoz


Az egyik legfontosabb szempont a légkondicionáló megvásárlásakor természetesen a fogyasztás. De vajon a sok adatból, ami a prospektusokban olvasható, mindig ki tudjuk hámozni azokat, melyek alapján valamelyik készülék mellett döntünk? Segítünk kiigazodni.

A tájékoztatókban, hirdetésekben látható teljesítmény nem az elfogyasztott energiára, hanem a légkondicionáló hűtési, illetve fűtési teljesítményére vonatkozik. Vagyis arra, hogy egy klíma mennyire energiatakarékos, az úgynevezett hűtési és fűtési teljesítménytényezők (EER, COP) vonatkoznak. Ezekből tudhatjuk meg, hogy az adott készülék egységnyi elektromos energia felhasználásával milyen fűtési, hűtési teljesítményt képes előállítani. Minél magasabb ez az érték, annál gazdaságosabb a berendezés.
Pl.: ha az EER=3,2 akkor 1 kW villamos energiából 3,2 kW hűtőteljesítményt állít elő a készülék.
Teljesítménytényezőjük alapján az EU-ban egységes energiaosztályokba sorolják a klímákat. A 3,2 vagy annál magasabb EER érték „A” minősítést jelent, a 2,2 vagy alacsonyabb teljesítmény a legrosszabb „G” osztályt kap.
Érdekes, hogy a szakemberek szerint az „A” kategóriás klímák fűtési hatékonysága már annyira jó, hogy a jelenlegi gázárak mellett akár fűtésre is gazdaságosan használhatók.Szellőztetni kell!
A legtöbb klíma a belső levegőt keringeti és hűti – óránként 15-20 alkalommal – így a friss levegő pótlásáról szellőztetéssel kell gondoskodni. Érdemes ezért a légkondicionáló bekapcsolása előtt alaposan kiszellőztetni, rendszeres használat esetén pedig reggel és este kitárni egy időre az ablakokat. Kaphatók már levegőcserélős típusok, amelyek kétirányú szellőztetőrendszerüknek köszönhetően folyamatosan friss levegőt áramoltatnak a belső helyiségekbe, így kevesebb szellőztetetés is elegendő.

Fontos!
+ A klíma megvásárlásával nem ér véget a „projekt”, hiszen a mobil klímák kivételével – a szakszerű beüzemelésről is gondoskodni kell. Olyan szakembert keressünk, akinek neve szerepel a gyártó által elfogadott szervizek listáján, különben elvész a garancia. Erről útmutatót a berendezés használati utasításában találunk, ezért ezt mindig olvassuk végig. Ha nincs ilyen megkötés, akkor zöldkártyával – vagyis a hűtőközegek kezelésére vonatkozó technológia elsajátításáról szóló arcképes igazolással – rendelkező szakemberrel végeztessünk el a munkát. Másképp ugyancsak a garanciát veszítjük el. Zöldkártyát a Hűtő és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége állítja ki.

Tartsuk karban!
+ A split klímákat évente karban kell tartani. Ilyenkor eltávolítják a készülékekben megtelepedő mikroorganizmusokat, melyek a levegőbe jutva légúti fertőzéseket okozhatnak. A tiszta berendezés hatékonyabban működik, így kevesebbet is fogyaszt. Allergiásoknak és kisgyerekes családoknak érdemes olyan modellt vásárolni, amelyben biofilter van.
+ Ha a klímát csak hűtésre használjuk, akkor elég tavasszal elvégezni a karbantartást, míg ha fűtünk is vele, akkor ősszel is be kell iktatni egy fertőtlenítést.
+ Egyes típusoknál a rendszeres szervizelés a garancia feltétele, ennek elvégzését a szerviznek a jótállási jegyen bélyegzővel kell igazolnia. Vásárláskor a garancia feltételeiről mindenképpen tájékozódjunk.Válasszunk takarékosat!
A hagyományos légkondik egészen addig maximális teljesítménnyel dolgoznak, amíg el nem érik a beállított hőmérsékletet, majd leállnak. Ezek a klímák tehát folyamatosan be- és kikapcsolnak. Ez a technika energiapazarló, arról nem is beszélve, hogy folyamatos hőmérséklet ingadozást eredményez. Az inverteres klímák kompresszora viszont mindig a szükséges fordulatszámon üzemel, ezáltal nem csak a szoba hőmérséklete lesz egyenletes, az energiafelhasználás is 30-40%-kal csökken.
Az ár és teljesítmény mellett ne feledkezzünk meg a készülék keltette zajról sem. Válasszunk tehát csendes, 25-30 dB zajszintű készüléket.

Szerelési árak
Ez a munkadíjból és az anyagköltségből tevődik össze. Az árak között nagy a szórás: a cégek 50 és 100 ezer forint közötti összeget kérnek egy split beltéri és kültéri egységének szereléséért és beüzemeléséért. A fix díj 3-4 méter rézcsövet tartalmaz, vagyis ha a kül- és beltéri egység között ennél nagyobb a távolság, akkor minden további méter 3-4 ezer forint plusz kiadást jelent. A speciális igények természetesen emelik a költségeket.

Hova szereljük?
A hatályos építési rendeletek igyekeznek gátat szabni az épületek homlokzatát elcsúfító klímák elburjánzásának. Eszerint a homlokzaton légkondicionáló berendezést elhelyezni csak az épület külső megjelenésével összhangban és takartan lehet.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Hogyan integráljuk a fürdőszobát a lakótérbe?
Míg a korábbi évtizedekben a fürdőszoba csupán alapvető funkcióját töltötte be,...
Design és lakberendezés ősszel
Az ősz nem csak az iskolakezdés, hanem az építkezések befejezésének, a lakások berendezésének...
Hogyan válasszunk klímát?
Elstartolt a nyár! Idén igazán kegyes hozzánk az időjárás, már hetek óta élvezhetjük...